Poptempel Gebr. de Nobel

Poptempel Gebr. de Nobel

Door: Petra Starink | 15-12-2014

Een oud fabriekscomplex aan de Marktsteeg in Leiden is omgedoopt tot het nieuwe poppodium Gebr. de Nobel, vernoemd naar de broers die op deze plek ooit een handel in lompen en oude metalen hadden. Het ontwerp van de nieuwe poptempel  is van Ector Hoogstad architecten. De grote zaal met ruimte voor 700 bezoekers heeft twee balkons boven elkaar.

Door de jaren heen kocht de gemeente Leiden een aantal panden aan in een bouwblok tussen Museum de Lakenhal en cultuurcomplex Scheltema. In dit bouwblok stond de bakstenen fabriekspand aan de Marktsteeg, destijds gebouwd voor de productie van tras. Ector Hoogstad Architecten werd gevraagd om binnen het ‘zoekgebied’ van dit bouwblok een popcentrum te ontwerpen en daarbij de monumentale panden zo veel mogelijk te hergebruiken.

Oud en nieuw vullen elkaar perfect aan in dit plan. In het hart van het bouwblok zijn de twee nieuwe concertzalen gesitueerd, een grote zaal voor ruim 700 bezoekers en een kleine voor 200 bezoekers. De zalen worden aan de Marktsteeg geflankeerd door het historische fabriekspand dat nu dienstdoet als entree en foyer. Aan de kant van de Lange Scheistraat is het backstage-programma ondergebracht, deels in nieuwe bouwdelen en deels in een oud woonhuisje aan de Lammermarkt.

Cortenstaal als gevelmateriaal

Rode draad in het ontwerp, zowel voor het interieur als het exterieur, zijn subtiele combinaties van twee tegenstellingen. De nieuwe gevels zijn in maat en schaal afgestemd op het ritme van de woonhuizen die hier ooit stonden en cortenstaal is gekozen als gevelmateriaal. De hogere delen van het gebouw zijn bekleed met zacht glanzend rvs. In het interieur komen dezelfde materialen terug: staal, (bak-)steen en hout. De entree en foyer in het oude fabriekspand worden gedomineerd door de oude bakstenen gevels en houten spanten. De nieuw toegevoegde elementen bestaan uit dezelfde materialen, maar dan strakker en meer gepolijst. Een grote centrale trappartij dient als tribune voor kleinschalige akoestische optredens, waardoor de foyer een podium wordt. Ook in de zalen zijn de wanden bekleed met combinaties van staal en hout. De kleine zaal wordt gekenmerkt door een clubachtige sfeer. In het hele complex zijn ingenieuze akoestische maatregelen genomen zodat muziek alleen in de zalen hoorbaar is.

U-vormige balkons

Hoogtepunt van het gebouw is de grote concertzaal. Met twee U-vormige balkons heeft deze zaal een aangename hoogte en een bijzonder theatrale uitstraling. Voor alle bezoekers is de afstand tot het podium klein, waardoor een groot gevoel van intimiteit ontstaat. Op 4 december is de poptempel geopend.

Projectgegevens

Locatie Marksteeg 4-6, Leiden
Opdrachtgever Gemeente Leiden
Ontwerp Ector Hoogstad architecten, Rotterdam
Projectteam Joost Ector, Max Pape, Chris Arts, Job Jalink, Arja Hoogstad, Ridwan Tehupelasury, Elia Salcedo Quiles, Marco Verroen en Nejra Vaizovic
Oplevering november 2014
Bruto vloeroppervlak 3.000 m2
Adviseur constructies IMd Raadgevende Ingenieurs
Adviseur installaties WHR Installatie adviseurs
Adviseur bouwfysica DGMR Raadgevende Ingenieurs
Adviseur theateher techniek pb theateradviseurs
Bouwkundig aannemer Du Prie Bouw & Ontwikkling
Fotografie Petra Appelhof, Coen Bastiaanssen

Gerelateerd

Tags: , , , , ,