Powerhouse Company realiseert megabioscoop Arnhem

Powerhouse Company realiseert megabioscoop Arnhem

Door: Petra Starink | 22-10-2015

In Arnhem is de megabioscoop Pathé, ontworpen in een samenwerkingsverband tussen EUP design en Powerhouse Company geopend. EUP design heeft de opzet en invulling van het gebouw ontworpen, Powerhouse Company heeft zorggedragen voor de vorm van de buitenzijde van het gebouw en het ontwerp van de gevels. Het ontwerp van de bioscoop is een onderdeel van het masterplan van UNStudio voor het stationsgebied van Arnhem. Het station wordt eind november geopend.

Schakel tussen oud en nieuw centrum

De nieuwe bioscoop is de verbindende schakel tussen het historisch centrum en het nieuwe station. De bioscoop heeft 9 filmzalen met op de begane grond horeca aan de Oude Stationsstraat, dat voor het publiek fungeert als verbinding tussen station en centrum. Het 12.500 vierkante meter tellend gebouw heeft een multifunctioneel auditorium met foyer en terras op de derde verdieping.

Gevel van baksteen en aluminium

De gestapelde bioscoopzalen vormen het hart van het gebouw dat wordt omhult door ruime foyers met grote raampartijen. Het abstracte volume met terugspringende gevels vormt, met zijn 35 meter, een hoogteaccent in de stedenbouwkundige situatie. De gevel van baksteen en aluminium wikkelt in horizontale banden met afgeronde hoeken om het gestapelde volume van de bioscoop.Het metselwerk bevat verschillende patronen en kleuren, van ruw en donker aan de onderkant tot verfijnd en licht aan de top van het gebouw. De raamopeningen van de foyers in de champagne-kleurige aluminium banden vloeien, met een verlopend perforatiepartroon, naadloos over in het metselwerk.

Kleurselectie

De kleurselectie van donkerrood paars tot lichtbruin is gebaseerd op een studie van Powerhouse Company naar de voorkomende baksteen tinten in het historische centrum van Arnhem. De aluminium banden en ‘kroon’ sluiten daarentegen aan bij de moderne uitstraling van het nieuwe station van Arnhem. De gebruikte technieken zorgen er voor dat de bioscoop opvalt en dat het gebouw onderdeel wordt van de stad.

De Arnhemse megabioscoop Pathé opende maandagavond 19 oktober officieel de deuren. De opening werd verricht door wethouder Gerrie Elfrink.

Projectgegevens

LocatieOude Stationsstraat, Arnhem
OpdrachtgeverPathé
Start ontwerp2012
Start constructiemei 2014
Opleveringoktober 2015
Oppervlakte12.500 m2
ArchitectPowerhouse Company
TeamNanne de Ru, Stefan Prins, Dik Houben, Ard Jan Lootens, Stefan de Meijer, Ryanne Janssen, Sybren Woudstra
OntwikkelaarEpicurus
AannemerBouwbedrijf Wessels Rijssen B.V.
Architect cascoEUP Design
InterieurarchitectNaço
ConstructeurIMD Raadgevende Ingenieurs
InstallatiesHuygen
Openbare ruimteBureau B+B Stedenbouw en landschapsarchitectuur
Masterplan Arnhem CentraalUNStudio
FotografieOssip van Duivenbode, Ronald Tilleman
OntwerpEUP Design, Hoornaar (stedenbouwkundig); EUP design i.s.m. Powerhouse Company, Rotterdam (architectonisch)

Gerelateerd

Tags: , , , , , ,

    Schrijf een reactie

    Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.