Powerhouse Company realiseert Pathé Maastricht

Powerhouse Company realiseert Pathé Maastricht

Project
Door: Petra Starink | 06-10-2016

In het Sphinxkwartier in Maastricht opende bioscoop Pathe Maastricht eind vorig jaar haar deuren. De bioscoop met 1000 zitplaatsen, ontworpen door Powerhouse Company biedt naast het vertonen van films ook faciliteiten voor evenementen als livestreams van concerten en operavoorstellingen. De zalen kunnen ook gebruikt worden voor colleges van de naastgelegen United Nations University. De 130 meter lange gevel strekt zich uit als een theatergordijn tussen de foyer en de straat. De architectuur van het gebouw streeft er naar om de hoogtijdagen van de film, in de jaren ’20 en ’30, in zijn klassieke modernisme vast te leggen. Het ontwerp is een symbiose van industriële architectuur en cinema-glamour.

Pathé Maastricht vormt een onderdeel van het masterplan door Palmbout Urban Landscapes, waarbij het sinds 2006 verlaten Sphinxterrein wordt getransformeerd tot cultuurcluster en woningen. De bioscoop sluit direct aan op het monumentale Eiffelgebouw, gebouwd tussen 1928 en 1941 voor Sphinx, de fabrikant van sanitair aardewerk.

Opgedeeld in 3 delen

De langgerekte bioscoop is opgedeeld in drie delen. Twee hoge delen ter plekke van de entrees en een lager middendeel voor de zalen en voor de foyer die in uitgestrekte vorm langs de Boschstraat loopt. Ter plaatse van de vroegere tunnelovens voor de fabricage van sanitair aardewerk, zijn de bioscoopzalen deels verdiept aangelegd. De hoogte van het gebouw is daardoor beperkt zodat het uitzicht vanuit het Eiffelgebouw gewaarborgd blijft.

Uitvoering in donkere baksteen

Pathé Maastricht is uitgevoerd in een donkere baksteen. De gevel bestaat uit een colonnade van stalen kolommen ingevuld met gedraaide bakstenen penanten en met glas, als een echo van het industriële daklandschap. Wandelend langs de ritmisch transparante gevel, werkt de foyer als een kijkdoos waar voorbijgangers op straat een glimp kunnen opvangen van het schouwspel binnen. De hoofdingang en het café, Charlie’s, worden benadrukt door hun hoogte en een terugliggende gevel.

Pathé Maastricht is de 2de bioscoop die Powerhouse Company presenteert. In oktober 2015 werd de megabioscoop Pathé in Arnhem geopend

Projectgegevens

Naam project Pathé Maastricht
Locatie Sphinxcour 1, Maastricht
Architectenbureau Powerhouse Company
Projectteam Nanne de Ru, Stefan Prins, Dik Houben, Stefan de Meijer, Jeffrey Ouwens
Opdrachtgever(s) Pathé Theaters B.V.
Interieurontwerper EUP Design
Adviseur constructie IMD Raadgevende Ingenieurs
Adviseur installaties Deerns Maastricht Raadgevende Ingenieurs
Adviseur bouwfysica Ingenieursburo DGMR
Bruto vloeroppervlakte 5000 m²
Beeld Ronald Tilleman

Gerelateerd

Tags: , , , , , ,
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.