Praktijkplein middelpunt in Nuenens College

Praktijkplein middelpunt in Nuenens College

Door: Petra Starink | 07-06-2018

Na een grondige renovatie, verbouw en nieuwbouw is het Nuenens College weer open.  Een nieuw hart verbindt twee gerenoveerde gebouwen en vormt het centrum van de school. Het ontwerp is van RoosRos Architecten.

Levendig praktijkplein

 

De nieuwbouw kent een compact ontwerp en bestaat uit twee lagen met een dubbelhoge entree. De traditionele aula is vervangen door een levendig praktijkplein. Daaromheen een restaurant, schoonheidssalon en boekenwinkel. Dankzij de ring op de 1e etage heeft deze ruimte vanaf de verdieping veel transparantie. Het plein biedt voldoende mogelijkheden om in grote én kleine groepen samen te komen. Ruimtes kunnen slim geschakeld worden. Overleggen, pauzeren en studeren kan in de nissen en zithoeken die door het hele gebouw te vinden zijn.

Vloer met knipooog naar Van Gogh

Centraal op het plein staat een afgerond volume met aan de ene zijde een rondlopende etalage en aan de andere zijde de tribunetrap. Die trap brengt je bovenop het volume, waar de mediatheek een plek kreeg. De vloer van de mediatheek is een knipoog naar de historie van Nuenen. Het dorp van Van Gogh. Zijn schilderij van de zonnebloemen is aangebracht op de vloer in een eigentijdse variant opgebouwd uit ‘pixels’. De bolvormige spiegel aan het plafond zorgt voor een goede weergave van het kunstwerk.

Hoofdkleuren grijs en wit in interieur

In het interieur is bijna geen kleur gebruikt. De hoofdkleuren zijn wit en grijs. Op een aantal specifieke plekken wordt een uitzondering gemaakt. Zo zijn de nissen – helemaal in lijn met Van Gogh – volledig zonnebloemgeel. Delen van het oude gebouw zijn hergebruikt. Het oude plafond van de gymzaal krijgt een tweede leven als akoestische wandafwerking.

School is open en transparant

De school is open en transparant. Dit sluit aan bij de onderwijskundige visie van de school waarbij de buurt onderdeel is van het leerproces. Bewoners kunnen terecht op het binnenplein, hierdoor ontstaat er een soort mini-maatschappij.

Strakke gevel

Het buitenterrein vormt een mooi contrast met de afwerking van het gebouw. De gevel is strak en zakelijk, de terreininrichting frivool en natuurlijk. De half verharde pleinen zijn prettige plekken om te verblijven.

Projectgegevens

Naam projectNuenens College
LocatieSportlaan 8, Nuenen
ArchitectenbureauRoosRos Architecten
ProjectarchitectJos Hermans
ProjectteamMatthijs van den Berg, Dirk-Jan van Doorn, Mischa-Marah Wullems
Opdrachtgever(s)OMO (Nuenenscollege)
HoofdaannemerBCP bouw, Boxmeer
Adviseur constructieVan Boxsel Engineering, Oosterhout
Adviseur bouwmanagementDe Blaay-van den Bogaard, Capelle a/d IJssel
Bruto vloeroppervlakte5185 m²
BeeldRene de Wit

Gerelateerd

Tags: ,

    Schrijf een reactie

    Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.