Radio Holland Scheveningen Archipelontwerpers

Radio Holland Scheveningen Archipelontwerpers

Door: Jacqueline Knudsen | 11-04-2016

In Scheveningen transformeert de Tweede Haven van vissershaven naar een mix van wonen, werken en leisure. Archipelontwerpers drukt haar stempel op de ontwikkelingen rond de haven: het resideert er in een voormalig IJspakhuis dat ze zelf hebben getransformeerd tot kantoren en studio’s. Archipelontwerpers heeft rond de haven diverse ‘luchtgebonden woningen’ gerealiseerd en een aantal appartementengebouwen zijn er nu in aanbouw en ontwikkeling. Het karakteristieke gebouw van Radio Holland uit de jaren ’50 is naar ontwerp Archipelontwerpers herbouwd.

Gevel 10% vergroot

Het gebouw was bouwkundig in een zeer slechte staat, stond grotendeels leeg en had geen beschermde status. Archipelontwerpers heeft zich ingezet voor behoud van het unieke gebouw, maar na diverse studies bleek renovatie niet haalbaar te zijn. Daarna is gekozen voor sloop en herbouw van het originele volume met de beeldbepalende gevel aan de kade, 10% vergroot en gestroomlijnd. Daarnaast werden aan de flanken uitbreidingen projecteert, waarmee het gebouw een nieuwe functionele invulling zou kunnen krijgen. Hiermee is het oorspronkelijke gevelbeeld radio Holland ‘gehandhaafd’ en krijgt het gebouw een tweede leven. Een aantal elementen zijn anders gedetailleerd. Omdat de belendende bebouwing aan de Dr. Lelykade recentelijk qua volume verdubbeld is, valt het niet op dat de bestaande gevel 10% is vergroot.

Winkel, horeca en bankfiliaal

In het pand is een hengelsportzaak, een horeca en een filiaal van de Rabobank gekomen. Het pand heeft door zijn speciale ligging in het talud eigenlijk twee beganegrond verdiepingen boven elkaar. Deze situatie is door Archipelontwerpers in het nieuwe ontwerp benut door het bankfiliaal twee ingangen te geven: een particulieren klantenentree aan de Dr. Lelykade en een tweede zakelijke (boven) entree aan het plein. Het interieur bestaat uit een open ruimte waarin spreekkamers in de vorm van glazen cilinders zijn geplaatst. Bij de entree een zgn. ‘smart wall’ geplaatst die dient als een helpdesk. De transformatie is voltrokken in ICF (Insulating Concrete Form) waardoor er ook een duurzaamheidslag gemaakt is. De verloren bekistingselementen van piepschuim isoleren de betonnen gevels extra. De gevels zijn sterk genoeg om ramkraken te weerstaan.


Projectgegevens

Naam projectRadio Holland Scheveningen
LocatieDr Lelykade 68 Den Haag
Programma/functieWinkel, horeca, bankfiliaal
ArchitectenbureauArchipelontwerpers
ProjectarchitectEric Vreedenburgh
ProjectteamGuido Zeck, Coen Bouwmeester
Opdrachtgever(s)Rabo bank Den Haag
HoofdaannemerBakels & Ouwerkerk Bouwgroep
Interieurontwerperism Idealprojects
Adviseur constructieIBT
Adviseur bouwfysicaWolf Dikken adviseurs
Adviseur bouwmanagementTerrena  bouwmanagement
Opleveringfebruari 2015
Bruto vloeroppervlakte923 m²
Bruto inhoud3382 m³
BeeldGerrit Schreurs + Archipelontwerpers

Gerelateerd

Tags: , , ,

    Schrijf een reactie

    Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.