Recyclebare parkeergarage Morspoort

Recyclebare parkeergarage Morspoort

Project
Door: Petra Starink | 11-12-2013

Architectenbureau Paul de Ruiter en Bouwbedrijf Aan de Stegge hebben hun krachten gebundeld in een Design & Build formatie. Zij realiseerden een tijdelijke, demonteerbare en duurzame parkeergarage aan de Morssingel in Leiden die na verloop van tijd weer plaats maakt voor stedelijke ontwikkeling.

De komende tien jaar wordt de garage geëxploiteerd door de gemeente Leiden. Het perceel op  een toplocatie aan de rand van de binnenstad en dichtbij  het station, komt dan weer vrij voor stedelijke ontwikkeling. De parkeergarage biedt plaats aan 390 auto’s verdeeld over vier bouwlagen.

De constructie van het gebouw is opgetrokken uit hoogwaardige, duurzame materialen. De onderhoudsvriendelijke staalconstructie is thermisch verzinkt en daardoor beschermd tegen corrosie.  De snelle bouwtijd van vijf maanden, de lage initiële kosten en de herbruikbaarheid maken de garage tot een veilige investering met een hoog rendement.  Als de garage niet meer nodig is wordt hij gedemonteerd en elders weer opgebouwd.

Transparant geveldoek

De functionele staalconstructie is bekleed met een transparant geveldoek in groen- en bruintinten dat doet denken aan een dik bladerdek. Zo is het gebouw niet alleen transparant en overzichtelijk vanuit binnen gezien, maar vormt het een bijzondere, gepaste achtergrond voor de bomenrij. Het doek op de gevels is ontwikkeld van duurzaam geproduceerde, recyclebare kunststoffen.

Energiezuinig

In de garage wordt op een natuurlijke manier geventileerd en er is sprake van een slim verlichtingsplan met dynamische signalering en bewegwijzering, bewegingsmelders, ruime toetreding van daglicht, daglichtgestuurde lampen en zeer energiezuinige en molestbestendige verlichtingsarmaturen.
De portiersloge is voorzien van een klimaatinstallatie op basis van een warmte-terugwinsysteem en een waterpomp.

Projectgegevens

Locatie Bloemfonteinstraat2, Leiden
Opdrachtgever Gemeente Leiden
Programma Tijdelijke, demontabele parkeergarage voor 390 auto’s
Ontwerp en projectarchitect Architectenbureau Paul de Ruiter, Paul de Ruiter
Project team Chris Collaris, Christian Quesada van Beresteyn, Niels Groeneveld
Start ontwerp februari 2010
Start uitvoering april 2012
Oplevering september 2012
Adviseur constructie JVZ Ingenieurs
Aannemer Bouwbedrijf Aan de Stegge, Twello
Parkeerspecialist Continental Car Parks
Fotografie Pieter kers

Gerelateerd

Tags:
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.