Regionale potschuren als voorbeeld

Regionale potschuren als voorbeeld

Project
Door: Redactie ArchitectuurNL | 28-09-2006

Projectgegevens

Opdrachtgever Ontwikkelingsbedrijf Vathorst cv, Hooglanderveen
Hoofdaannemer Bouw- en aannemingsbedrijf van Zwol bv, Amersfoort
Adviseur Constructies Raadgevend ingenieursbureau Peree bv, Gorssel
Adviseur Installaties Schuringa Consultancy, Hoevelaken
Adviseur bouwkosten
en –management
Archivice vof, Amersfoort
Raadgevend ingenieur ingenieursbureau Peree bv, Gorssel
Oplevering mei 2003
Bouwkosten bouwsom € 662.000, incl. installaties (€ 189.000), excl. inrichting en BTW
Brutovloeroppervlakte 472 m2
Bruto inhoud 2948 m3
Tekst Peter Visser
Foto's Bouw

Een gebouw waarvan je hoopt dat tijdelijk overgaat in permanent, want het betreft een bijzonder ontwerp. Het informatiecentrum moet tien jaar meegaan, tot de wijk Vathorst voltooid is.

Van Troostwijk koos voor een op oude regionale potschuren geïnspireerde vorm.

Het informatiecentrum is een simpele staalconstructie, bekleed met plaatmateriaal dat zowel dakbedekking als gevel is. De beide kopgevels zijn volledig transparant. In de zijgevels schoof de architect in totaal zeven grotere en kleinere standaard bouwketen, voor huisvesting van de ondersteunende functies van het informatiecentrum.

De fundering bestaat uit twee kelders onder de kopgevels. De bouwketen zijn, zoals gebruikelijk, gefundeerd op tegels. Rubberen manchetten zorgen voor een flexibele aansluiting tussen hal en bouwketen.

Doordat de bouwketen van afmeting verschillen en niet allemaal even ver in het gebouw zijn gestoken, ontstaat een natuurlijke opdeling van de binnenruimte, zonder dat extra scheidingswandjes nodig zijn.

Vloerverwarming, rechtstreeks in het zand onder de bestrating gelegd, verzorgt de basisverwarming van de hal. In de kelders onder de kopgevels staan luchtbehandelingskasten die buitenlucht inblazen. Deze wordt opgewarmd door restwarmte uit de af te voeren lucht en door zonnewarmte.
De kopgevels zijn namelijk opgebouwd uit twee glasvlakken met een tussenruimte van 140 cm. In de tussenruimte hangt zonwering en deze ruimte vormt gelijk het afvoerkanaal van de afgewerkte lucht uit de hal. In de tussenruimte warmt de lucht nog verder op door de zon. De bouwketen hebben een eigen verwarmings- en ventilatiesysteem.

Gerelateerd

Tags:
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.