Renovatie Anne Frank Huis

Renovatie Anne Frank Huis

Door: Redactie ArchitectuurNL | 04-12-2018

Het Anne Frank Huis is door BiermanHenket architecten ingrijpend aangepast om de ruim 1,2 miljoen bezoekers die er jaarlijks komen beter te faciliteren, de logistiek rond de entree te verbeteren en het levensverhaal van Anne Frank intenser te ervaren.

Aanpassing van het museum

Bij een eerdere uitbreiding in 1999 (door Benthem Crouwel architecten) werd nog uitgegaan van circa 500.000 bezoekers. Aanpassing van het museum was dus nodig, zonder het authentieke karakter van het achterhuis aan te tasten.

Entree verplaatst naar de Westermarkt

De entree is aanzienlijk uitgebreid en verplaatst naar de Westermarkt, met banken op straat en aparte toegangen voor personeel, groepen en bezoekers met e-tickets. De nieuwe entreehal (met een geavanceerd toegangssysteem) is verdiept aangelegd rond een centrale garderobe en kassa, waardoor bezoekers beter hun weg vinden. Museumwinkel, museumcafé, kantoren en educatieve ruimtes zijn verplaatst en opnieuw ontworpen. De uitgang is verlegd naar de Prinsengracht.

Restauratie

Voor de vernieuwingen werden onder andere de HAT-eenheden boven Prinsengracht 267 aangekocht en verbouwd. Het naastgelegen 17e-eeuwse grachtenpand aan Prinsengracht 265 werd gerestaureerd en kreeg extra museale ruimten. Het oorspronkelijke achterhuis (Prinsengracht 263) bleef ongewijzigd.

Dagboekzaal opnieuw vormgegeven

De route in het museum is veranderd: de start is explicieter vormgegeven en leidt nu naar de expositie via een glazen omloop in de tuin. De route is verlengd, met trappen en nieuwe, geschakelde museale ruimten. Het eindpunt van de route, de Dagboekzaal, is opnieuw vormgegeven.

Technische installaties

Revisie van de technische installaties en beveiliging in de historische panden was een complexe uitdaging; BiermanHenket is erin geslaagd deze te vernieuwen en onzichtbaar in de monumentale interieurs te integreren.

Met deze aanpassingen en een nieuw tentoonstellingsconcept (door Dagmar en Georg von Wilcken en Wim de Bell) worden bezoekers nu nog beter geïnformeerd over de Tweede Wereldoorlog en de Jodenvervolging. Het museum kan dieper ingaan op de onderduikgeschiedenis en het leven van Anne Frank. Het vernieuwde Anne  Frank Huis is 22 november 2018 officieel geopend door Z.M. Koning Willem-Alexander.

Projectgegevens

Naam project Anne Frank Huis
Locatie Westermarkt 20, Amsterdam
Programma/functie Museum
Architectenbureau BiermanHenket
Projectarchitect Janneke  Bierman
Opdrachtgever(s) Anne Fank Stichting
Hoofdaannemer Salverda Bouw bv
Interieurontwerper Gielissen Interiors|Exhibitions|Events
Beeldend kunstenaar Ontwerp museale inrichting: Dagmar von Wilcken
Adviseur constructie ABT
Adviseur installaties Deerns
Adviseur bouwfysica Peutz (bouwfysica, akoestiek, brandveiligheid)
Start bouw ontwerp 2015-2016
Oplevering november 2018
Beeld Joep Jacobs

Gerelateerd

Tags: , ,
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.