Renovatie Blaak 34

Renovatie Blaak 34

Door: Jacqueline Knudsen | 05-12-2016

De renovatie van het voormalige bankgebouw aan de Blaak 34 in Rotterdam gaat van start. Het Rijksmonument, ooit op de lijst voor sloop, heeft een bijzondere bakstenen gevel met een statig entreeportaal. Door eerdere bouwkundige ingrepen heeft het veel aan kwaliteit ingeboet. Het ontwerp van V8 architects maakt het kantoorgebouw weer chique, actueel en flexibel. Opdrachtgever Real I.S. laat het gebouw uit 1947 geschikt maken voor verschillende soorten gebruikers met flexibele indelingen.

Blaak 34 in Rotterdam is van origine het gebouw van de Nederlandsche Handels Maatschappij (NHM). Het is gerealiseerd naar een ontwerp van architecten Cornelis Elffers en A.A. van den Nieuwenhuyzen (ontwerp 1941, bouw 1945-47). In 1964 fuseerde de Nederlandsche Handelsmaatschappij met de Twentsche Bank tot Algemene Bank Nederland (ABN). Eind jaren tachtig waren er plannen om drie (wederopbouw) bankgebouwen aan de Blaak te slopen en te vervangen door hoogbouw. Het comité Wederopbouw protesteerde met succes. In 1995 kregen de gebouwen de status van gemeentelijk monument en in 2010 van Rijksmonument.
V8 architects en Real IS willen de verborgen grandeur weer in zijn volle glorie te laten zien. Door het tonen van de oorspronkelijke kwaliteiten moet dit het meest chique en voorname kantoorgebouw van Rotterdam worden.

Licht atrium

De gevel en de monumentale ruimten blijven intact. De begane grond wordt door het gedeeltelijk verwijderen van de eerste verdieping verbonden met het atrium, dat zo als kloppend hart van het gebouw zal functioneren. Het atrium wordt volledig bekleed met textiel en vormt een spectaculaire ontmoetingsruimte. Het daklicht in het plafond van de voormalige effectenhal wordt in ere hersteld waardoor er weer licht vanuit het atrium naar de ontvangsthal tussen de kluizen kan schijnen.

Met deze ingrepen komt de monumentale kwaliteit van het gebouw weer volledig tot uitdrukking. Vanaf het najaar van 2017 zal aan de Rotterdamse Blaak opnieuw een gebouw staan dat van buiten maar ook van binnen weer iconische kwaliteiten heeft. Een combinatie van originele pracht, tactiele elegantie en moderne techniek.

Voornaam portaal

Het gebouw staat op een natuurstenen sokkel en bestaat uit een betonskelet. De gevels zijn uit een speciaal formaat steen opgebouwd. De entree is gemarkeerd met een voornaam portaal, van kunstenares Nel Klaassen (1906-1989), waarin het embleem van de NHM is verwerkt. De ramen op de parterre zijn voor zien van een smeedijzeren hekwerk, hetgeen een gevoel van veiligheid moet uitstralen. Nel Klaassen zei over een eerdere vernieuwing van het gebouw:
Ik was er bij toen het gebouw verrees op de resten van wat het ooit was, ik heb mijn bijdrage aan het gebouw geleverd met mijn kunst. Het was in de tijd van de wederopbouw. Een tijd waarin de degelijkheid en robuustheid van het gebouw een voorbeeld moest zijn voor de nieuwe samenleving; je kan onze stad bombarderen wat je wilt maar we zijn niet kapot te krijgen. Echter: das war einmal. Robuustheid is inmiddels klassiek en gewaardeerd, het is monumentaal. En wat monumentaal is, koesteren we. Dat is goed. Het is nog beter om waar nodig te vernieuwen, om nieuwe betekenis te creëren. Om de statige buitenkant te respecteren, in zijn waarde te laten. En juist met het innerlijk te verwonderen door dit te trakteren op toegankelijkheid en openheid, vriendelijkheid en licht. Om het gebouw zo een nieuwe expressie, een nieuw karakter te geven en dit te laten groeien. Met respect voor de historie en mijn kunst. En met ambitie voor de toekomst. Dus laat het gebeuren. Laat het gebouw een plek krijgen in de tijd van nu. Laat het een esthetisch antwoord zijn op de wensen en eisen die de mensen er vandaag en morgen aan stellen. Maak het gebouw klaar om op een organische manier te meegroeien met de tijdgeest.”

Projectgegevens

Naam project Blaakhouse
Locatie Blaak 34, Rotterdam
Programma/functie Kantoren
Architectenbureau V8 architects
Opdrachtgever(s) REAL I.S.
Adviseur constructie Van Rossum, Rotterdam
Adviseur installaties Deerns Rijswijk
Adviseur bouwfysica DGMR
Start bouw 2016
Oplevering 2017
Bruto vloeroppervlakte 9.500 m²
Beeld Ossip van Duivenbode

Tekst Jacqueline Knudsen

Gerelateerd

Tags: , , , , , , ,
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.