Renovatie gemeentehuis Putten door Korfker Architecten

Renovatie gemeentehuis Putten door Korfker Architecten

Door: Redactie ArchitectuurNL | 25-05-2020

Voor de renovatie van het gemeentehuis in Putten heeft Korfker Architecten door het invoegen van transparante gevels, het verplaatsen van de hoofdentree en de ontvangstruimte te vergroten, een open en transparant gebouw ontworpen.

Het bestaande gemeentehuis werd gebouwd in de jaren zeventig naar ontwerp van architect Th.G. Verlaan en is ontworpen als een modern kasteel, met kantelen in de dakrand, trappenhuizen in de vorm van torentjes en historiserende erkers aan de gevel.

Ingrepen in de schil van het gebouw

In haar ontwerp heeft Korfker Architecten een aantal belangrijke ingrepen gedaan in de schil van het gebouw. Aan de zijde van het Fontanusplein is de gevel geopend middels een vliesgevel die ter plekke van het entreegebied 2,5 meter naar buiten komt. Hierdoor ontstaat een open en uitnodigende gevel. Deze vliesgevel komt rondom het gemeentehuis op verschillende plekken terug. Dit geeft eenheid in het beeld terwijl de bestaande structuur van de gevel op andere plekken slechts beperkt aangepast hoefde te worden. De verticale stijlen in een gevarieerde ritmiek zijn geïnspireerd op Putten als bomendorp.

Verplaatsen van de hoofdentree

Een tweede belangrijke ingreep is het verplaatsen van de hoofdentree naar de oksel van het gebouw. Doordat de entree centraler is komen te liggen wordt de routing van het gebouw enorm verbeterd. Op het kruispunt van de drie vleugels die samen het gemeentehuis vormen, bevindt zich het vergadercentrum met de bespreekruimtes, het personeelsrestaurant en centrale voorzieningen zoals pantry’s en toiletten. Door een glazen lift in te passen in het centrale trappenhuis is de noordvleugel – waar de verdiepingen een half niveau hoger liggen – toegankelijk gemaakt voor minder validen. Door de beperkte ruimte was de inpassing van deze lift een waar huzarenstukje.

Entree fietskelder

Op de kop van de zuidelijke vleugel is de entree van de fietskelder overbrugd om een eigen entree te kunnen maken voor de politiepost die een plek heeft gekregen in het gemeentehuis. Door deze ingreep krijgt deze gevel, die grenst aan het kerkplein, meer kwaliteit en ontstaat voor de politie een heldere entree zonder te concurreren met de hoofdentree van het gemeentehuis.

Baksteenarchitectuur

In de materialisatie is verbinding gezocht met de omgeving. Om aan te sluiten op de dorpse baksteenarchitectuur is de gevel opnieuw opgebouwd met een gemêleerde steen. Deze sluit qua zijn kleurstelling aan bij de omgeving, maar geeft met zijn tekening het gemeentehuis onderscheidende kwaliteit. De kleurstelling van de aluminium kozijnen benadert een houtkleur en zorgt voor een warm effect in de gevel. De trappenhuizen vormen met hun witte accenten een verbindend element tussen de verschillende vleugels en bouwlagen. Door de kappen te verwijderen is de uitstraling eigentijds.

Warme tinten in interieur

Bovenop de noordelijke vleugel was onder een kapconstructie een personeelsruimte gesitueerd. Deze ruimte is in zijn geheel gesloopt. Door deze ruimte opnieuw op te bouwen met vliesgevels is de typologie van de entreegevel doorgezet en ontstaat binnen een prettig en lichte, multifunctionele ruimte. In het interieur is gekozen voor een afwijkende materialisatie met warme tinten.

Bijzondere details

Een bijzonder detail in de gevel van het gemeentehuis is de spreekstoel op het Fontanusplein. Dit cortenstalen element komt ter hoogte van de raadzaal uit de gevel. Een ander bijzonder detail vormt de toegang tot de kunstkelder aan de achterzijde van het gemeentehuis. Deze expositieruimte is ondergebracht in de kelder van het gemeentehuis. Om de kunstkelder meer attentiewaarde te geven is in de noordgevel een groot wit accentvlak aangebracht met de naamsaanduiding en is de trap, die toegang geeft tot de kelder, voorzien van een arcade van bogen die de entree markeren.

Entreehal

De entreehal van het vernieuwde gemeentehuis heeft een prettige ruimtelijkheid en baadt in het licht. Door de uitbouw en de vliesgevel ontstaat met relatief weinig middelen een ontvangst die bijdraagt aan het gastvrije karakter van het gebouw. De rustige kleuren en natuurlijke materialen in het ontvangstgebied maken deze ruimte prettig. Dit wordt versterkt door de loungeruimte in de wachtzone die met zijn vriendelijke meubels aandoet als een huiskamer. Bij een openbare pantry kunnen bezoekers zelf een kop koffie of thee pakken. In de balies zijn glazen vitrines bedacht die ruimte bieden aan een roulerende expositie van het Historisch Museum. De Puttense folklore heeft ook een plek gekregen in de ontvangsthal. In samenwerking met het Puttens Historisch Genootschap en grafisch ontwerper Sjirk de Vries ontwikkelde Korfker Architecten een wand met typische Puttense uitspraken in lokaal dialect.

Renovatie

Bij de renovatie was een van de grote uitdagingen het creëren van verbinding tussen de bestuurlijke vleugel, die slechts lichte ingrepen zou ondergaan, en de ambtelijke vleugel die in zijn geheel gerenoveerd zou worden. De bestuurlijke vleugel laat zich omschrijven als klassiek met een museale sfeer. De basis wordt gevormd door wit stucwerk, historische houten details en een witmarmeren vloer. Door in de basis op een vernieuwende manier aan te sluiten op deze kleurstelling is er een eenheid gecreëerd tussen beide vleugels. Deze eenheid wordt versterkt door een loper in een tapijt met marmerpatroon, die beide vleugels met elkaar verbindt.

In de werkgebieden is een combinatie gemaakt van open werkplekken, informele zitjes, loungeplekken en afgesloten werk- en bespreekruimtes. Op deze manier is een goede mix gemaakt van openheid en beslotenheid. De loungeplekken onderscheiden zich qua kleurstelling en meubilair. Deze plekken zijn geïnspireerd op de natuur en vormen kleine rustpunten in het interieur. De afgesloten ruimtes zijn voorzien van speciaal translucent folie met grafische bewerkingen van natuurfoto’s.

Herdenkingswand Putten

Een belangrijke opgave in het interieur was tevens het creëren van een geschikte plek in het gemeentehuis voor de herdenking van de razzia van 1944. Deze ingrijpende gebeurtenis heeft diepe sporen achtergelaten in de samenleving. We hebben op een nieuwe, passende plek een herdenkingswand ontworpen waar de etsen van de kunstenaar Johannes Bezaan een nieuwe plek hebben gekregen samen met de herdenkingssteen en de kleine replica van het monument ‘Vrouwtje van Putten’.

Duurzaamheid

Met de renovatie is een aanzienlijke verduurzamingsslag gemaakt. De gevels zijn hoogwaardig geïsoleerd, de kierdichting is sterk verbeterd en er is triple glas toegepast. Samen met de duurzame installaties hebben deze maatregelen geleid tot een serieuze labelsprong van label G, naar label A.

Projectgegevens

Naam project Gemeentehuis Putten
Locatie Fontanusplein 1, Putten
Programma/functie Gemeentehuis, kunstexpo, politiepost
Architectenbureau Korfker Architecten
Projectarchitect Gerben ter Horst
Projectteam Gerben ter Horst Arie Dam, Albert Dunning, Regina Rodermond, Esther Lammerink, Harm Korfker
Opdrachtgever(s) Gemeente Putten
Hoofdaannemer Bouwgroep van Norel, Epe
Interieurontwerper Regina Rodermond, Esther Lammerink
Beeldend kunstenaar Grafisch ontwerp: Sjirk de Vries
Adviseur installaties DWA, Rijssen, BAM Bouw en techniekRregio Oost, Apeldoorn
Bruto vloeroppervlakte 6500 m²
Beeld Rob van Esch

Gerelateerd

Tags: , ,
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.