Renovatie Preludeflats, Alphen aan den Rijn

Renovatie Preludeflats, Alphen aan den Rijn

Project
Door: Redactie ArchitectuurNL | 26-07-2010

Projectgegevens

Projectarchitect Joost Voortman
Medewerkers Ruud van Dijk, Barry Snoek
Opdrachtgever WonenCentraal, Alphen aan den Rijn
Hoofdaannemer Blanksma Bouwbedrijf, Alphen aan den Rijn
Adviseur Constructies Ingenieursbureau SmitWesterman, Gouda
Differentiatie 208 woningen, appartementen, bergingen, huismeesterruimte en bewonersruimte
Adviseur installaties Polintech Ontwerp- en Adviesburo, Rotterdam
Adviseur bouwkosten Atrivé, Houten
Totale stichtingskosten € 11.900.000
Bruto vloeroppervlakte 30.000 m2
Bruto inhoud 84.000 m3
Thermisch verzinkte en gepoedercoate stalen ingangsschijven P&S Staalproducties, Alphen aan den Rijn
Tegelwerk ingangen en lifthallen Mosa, Maastricht
Gelaagd glazen schoepenkozijnen Saint-Gobain Glass en P&S Staalproducties, Alphen aan den Rijn
Gecoate volumes Pentagon plastics, Nazareth, België
Sendzimir verzinkte en gepoedercoate hekwerken Versteeg Metaal Groep, Heusde
Start bouw September 2008
Oplevering December 2009
Tekst Peter Visser
Foto's Bloemen Architecten, ArchitectuurNL

Vijf galerijflats in een naoorlogse wijk voldeden niet meer aan de eisen van deze tijd. Intern waren de flats verouderd, extern waren het grijze muizen met ingangen die als onveilig werden ervaren. Maar met 100 m2 waren de flats wel ruim, alle reden om ze op te knappen, veiliger te maken en ze een eigen smoel te geven.


De 208 driekamer-galerijflats aan de Preludeweg waren toe aan een grootschalige renovatie. Voor de woningen zelf betekende dat een nieuwe keuken, badkamer en toilet en in plaats van een geiser zijn de woningen nu aangesloten op een centrale warmwatervoorziening.
De bewoners konden daarbij kiezen uit een aantal gepresenteerde oplossingen zoals soorten tegels en keukens en de hele operatie kostte precies twaalf werkdagen per woning. Ingrijpend voor de bewoners, maar te overzien. En het mooiste is dat de huur voor de huidige bewoners niet omhoog is gegaan.

De flats, een ontwerp van architect Piet Zanstra, stammen uit een tijd dat er snel, veel en goedkoop gebouwd moest worden en dat is de uitstraling en de herkenbaarheid niet ten goede gekomen. De toegangen tot de vijf flats waren onvindbaar, onopvallend, onoverzichtelijk en somber.

Architect Joost Voortman van Bloemen Architecten heeft een analyse van de architectuur gemaakt en goed geluisterd naar de bewoners. De belangrijkste aandachtspunten bleken daarbij de vergroting van de herkenbaarheid van de verschillende ingangen en de verbetering van de toegankelijkheid.

Hiertoe werden de bestaande ingangen grotendeels weggehaald en vervangen door veel glas en ruimere hallen. Boven de ingangen zijn thermisch verzinkte en gepoedercoate stalen schijven geplaatst die tot aan het dak doorlopen. Ieder gebouw heeft zijn eigen kleur gekregen en ’s nachts zijn ze verlicht.

De grotendeels bakstenen zijgevels zijn in twee kleuren gecoat waardoor de flats er gelijk een stuk frisser uitzien. Ook het hekwerk van galerijen en balkons is vernieuwd, in totaal 3500 meter, en ziet er gelijk veel beter uit. De verbindingen tussen de galerijen van de verschillende flatgebouwen zijn uitgerust met glazen schoepengordijnen. Een van de vijf flatgebouwen is speciaal aangepast voor senioren, dus zonder drempels en met automatische deuren bij de lifthallen.

Al met al geen extreem grote veranderingen, maar wel precies voldoende om een bijna afgeschreven complex een herkenbare smoel te geven met voor de bewoners nog jaren woonplezier voor de boeg.

     

Gerelateerd

Tags:
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.