Renovatie Rode Kruisgebouw door van aken architecten

Renovatie Rode Kruisgebouw door van aken architecten

Door: Petra Starink | 06-10-2015

De voorgevel, de entree en het interieur van het Rode Kruisgebouw aan de Willem van Konijnenburglaan in Eindhoven zijn compleet vernieuwd. Architectenbureau van aken architecten (VAA) verzorgde kosteloos het ontwerp, de technische uitwerking en het projectmanagement. De gebruikte materialen zijn gesponsord door lokale leveranciers.

VAA werkte bij de renovatie zowel aan de uitstraling van de buitenkant van het gebouw als aan het interieur van de entree en het kantoor. De gehele voorgevel werd gereinigd en van nieuw stucwerk voorzien, het verouderde entreeportaal werd compleet transparant gemaakt door gebruik van glas. Een belangrijke wens van het Rode Kruis was het open karakter van de organisatie en de samenwerking met vrijwilligers meer te benadrukken. VAA koos er voor de muren rondom de entree open te breken, met als resultaat een grote ontvangstruimte die functioneert als het kloppend hart van het Rode Kruis Eindhoven.

Herkenbaarheid Rode Kruis in interieur

De frisse, eigentijdse entree geeft rechtstreeks zicht op een open keuken met een grote stamtafel. Ook de werkplekken bevinden zich in deze ruimte. Om ook de visuele identiteit en herkenbaarheid van het Rode Kruis te versterken, vertaalde VAA het logo van de organisatie op subtiele wijze in het interieur. Het beeld is onder meer terug te vinden in de receptiebalie en de stamtafel. Het rood van het logo komt ook terug in de lampenkappen.

Sponsoring materialen

Om de verbouwingskosten zo laag mogelijk te houden, zijn alle werkzaamheden en materialen gesponsord of met flinke korting geleverd door lokale leveranciers. Ook van aken architecten voerde zijn werkzaamheden pro deo uit, als onderdeel van het MVO-beleid van het bureau. Het Rode Kruis in Eindhoven werd in 1909 opgericht. Deze locatie is één van de 300 plaatselijke afdelingen van het Nederlandse Rode Kruis. De laatste verbouwing van het pand stamde uit 1981.

Projectgegevens

LocatieWillem van Konijnenburglaan Eindhoven
OpdrachtgeverRode Kruis
Oplevering2015
Beeldvan aken architecten
FotografieStijn Poelstra
Architectvan aken architecten

Gerelateerd

Tags: , , , ,

    Schrijf een reactie

    Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.