Renovatie Theater Zuidplein Rotterdam

Renovatie Theater Zuidplein Rotterdam

Project
Door: Redactie ArchitectuurNL | 18-10-2006

Projectgegevens

Architect (buitenzijde)Vroegindeweij BV, Middelharnis
Binnenhuisarchitect, beeldend kunstenaarMarión van der Schelde, Rotterdam
OpdrachtgeverOntwikkelingsbedrijf Rotterdam, Rotterdam
HoofdaannemerBouwbedrijf de Keij, Rotterdam
Adviseur Constructies, installaties en bouwmanagementIGWR, Rotterdam
Adviseur Bouwfysica en akoestiekCauberg-Huygen, Rotterdam
Oplevering16 januari 2004
InterieuronderdelenCoors interieurbouw, Rotterdam
Totale stichtingskosten€ 3.600.000
Bouwsom€ 1.880.000, incl. installaties, excl. inrichting en BTW
Installatiekosten€ 890.000, excl. BTW
Bruto vloeroppervlak5.250 m2 (1.834 m2 bijeenkomst, 670 m2 kantoor, 45 m2 winkel en 725 m2 overig)
Bruto inhoud22.750 m2
TekstPaul Groenendijk
Foto'sGer van der Vlugt

Bij de renovatie van Theater Zuidplein in Rotterdam veranderde het oorspronkelijke gebouw van Sybold van Ravesteyn uit 1954 opnieuw in een wonderlijk soort sprookjespaleis.

De technische eisen aan de zalen en de nieuwe Arbo-regels voor de kantoren waren aanleiding voor de renovatie, maar vooral de ‘bruine’ uitstraling. En in de loop der tijd was het theater ingesloten door grootschalige elementen.

Het nieuwe gebouw moest beter herkenbaar worden, met een betere uitstraling. Vanwege het beoogde multiculturele karakter van het theater viel de keuze op een beeldend kunstenaar, die met kleuren en materialen voor een prettige sfeer voor verschillende culturen zou kunnen zorgen.

De grote en kleine zaal ogen in grote lijn nog conform het oorspronkelijke ontwerp van Van Ravesteyn, maar zijn technisch aangepast aan de huidige eisen. De grote zaal is nu ook te gebruiken als filmzaal. De geluidsisolatie tussen zalen en foyers is verbeterd.

In de grote zaal verschenen nieuwe knalrode stoelen; in de kleine zaal paarse. Nieuw is de afgescheiden VIP-lounge.

De inrichting van de foyers wijzigde ingrijpend. Roodkoperen bars en balies voor garderobe en entree zijn sfeerbepalend. Voor een deel is ook een roodkoperen plint toegepast en het materiaal keert in de bewegwijzering terug.
Metalen roosters vervangen de vroegere schrootjesplafonds. Rood en geel marmoleum zorgen voor een fris karakter van publieksruimtes. Rood en geelgeverfde deuren maken het onderscheid tussen publieks- en dienstruimtes duidelijk.

Het exterieur onderging ook een opknapbeurt. De buitenkant kleurde dieprood. Een grote ronddraaiende Z vormt het nieuwe logo.

     

Gerelateerd

Tags:

    Schrijf een reactie

    Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.