Renovatie Tinbergen gebouw

Renovatie Tinbergen gebouw

Door: Petra Starink | 23-11-2016

De Europese aanbesteding voor de renovatie van  het Tinbergen gebouw van de Erasmus Universiteit Rotterdam is gewonnen door architectenbureau cepezed. Zij vervaardigen het architectonisch ontwerp voor het in-en exterieur.

Het gebouw, gelegen op Campus Woudestein, is tussen 1963 en 1970 gerealiseerd naar ontwerp van architect Cornelis Elffers en ademt nog altijd de sfeer van brutalistisch functionalisme in de traditie van de jaren ‘60.

Het 19 verdiepingen hoge gebouw meet circa 28.000m² en heeft als huidige hoofdgebruikers de Erasmus School of Economics, de faculteit Wijsbegeerte, enkele bv’s die nauwe verbondenheid hebben met de universiteit, de afdeling Informatie- en Communicatietechnologie en meerdere studentenverenigingen.

Behoud monumentale waarde

Bij de renovatie zijn verbetering van de functionele en bouwfysische eigenschappen en tegelijkertijd behoud van de monumentale waarde van het complex belangrijke thema’s. In mei 2018 start de renovatie.

Naar verwachting verhuizen de School of Economics en de BV’s eind 2019 terug naar het opgeknapte gebouw. De andere afdelingen krijgen een werkplek in een van de andere panden op het universiteitsterrein.

Technische en functionele eisen

Na de renovatie voldoet het gebouw weer aan de technische en functionele eisen van nu en tegelijkertijd blijven de monumentale kwaliteiten van het gebouw behouden. Zo wordt het gebouw ontdaan van latere aanbouwen en krijgt ook het interieur de broodnodige lucht en ruimte.

Vide en trappenpartij

Een ruime vide en trappenpartij verbindt verschillende entreeniveaus met elkaar en creëert een ruimtelijk publiek hart met interessante doorzichten. De hal krijgt levendige functies als een koffiebar, informatiepunt, studieplekken en restaurant. Zichtbaarheid van deze functies maakt dat het gebouw ook op campusniveau een representatievere rol krijgt. Tot slot vormen duurzaamheid en een gezond binnenklimaat twee belangrijke speerpunten bij de renovatie.

Het total engineering team bestaat voorts uit IMd Raadgevende Ingenieurs, Nelissen Ingenieursbureau en DGMR Bouw.

Projectgegevens

Naam project Renovatie Tinbergen gebouw, Erasmus Universiteit Rotterdam
Locatie Campus Woudestein, Burgemeester Oudlaan 50, Rotterdam
Architectenbureau

architectenbureau cepezed b.v. Delft

Opdrachtgever(s) Erasmus Universiteit Rotterdam
Gebruiker(s) Faculteit Wijsbegeerte diverse bv’s Afdeling Informatie- en Communicatietechnologie
Adviseur constructie

IMd raadgevende ingenieurs Rotterdam

Adviseur installaties

Nelissen Ingenieursbureau eindhovenadvies bouwfysica,

Adviseur bouwfysica

DGMR Bouw Drachten

Bruto vloeroppervlakte circa 28.000 m²
Beeld cepezed

Gerelateerd

Tags: , , , , , , ,
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.