Restaurant Sober, Amersfoort

Restaurant Sober, Amersfoort

Project
Door: Redactie ArchitectuurNL | 07-03-2008

Projectgegevens

OntwerpAd Kil en Ro Koster
OpdrachtgeversPeter Gertebach en Carolien van der Vlies
Adviseur bouwmanagementMarco Prins
HoofdaannemerWillem Prins, Zeist
Start bouwJanuari 2007
OpleveringFebruari 2007
Bruto inhoud2200 m³
Bruto vloeroppervlakte500 m²
Leveranciers:
MeubilairLinteloo, Zeist (ontwerp RO&AD)
LampenRO&AD architecten, Bergen op Zoom
KeukenVan Gestel, Apeldoorn
TekstAnka van Voorthuijsen
Foto'sAnita Huisman

Een voormalige garage aan de Utrechtseweg net buiten het centrum van Amersfoort was gedoemd tot sloop, maar dankzij een succesvolle transformatie tot restaurant gaat die niet meer door. Ro Koster en Ad Kil ontwierpen met het totaalconcept van ‘Sober’ een heldere en prettige omgeving voor zowel personeel als gasten.

In het monumentale pand van de voormalige Opelgarage bevindt zich al een aantal jaren een horecavoorziening. De eerste jaren zat er restaurant Tot2007, waarbij de naam aangaf wanneer het pand zou worden gesloopt. Inmiddels heeft hetzelfde ondernemersduo een nieuw horecaconcept in het pand gezet: Sober. Zo succesvol dat sloop inmiddels definitief van de baan is.

Zowel naam als interieur werden bedacht door Ro & Ad architecten. Ro Koster & Ad Kil wonnen een openbare prijsvraag waarin werd gevraagd om een totaalconcept voor het nieuwe restaurant: van het verzinnen van een goede naam tot en met de keuze voor het bestek en de tafels en stoelen.

Sober kan heel goed allure hebben en zelfs chic zijn, vindt het ontwerpersduo, en sober werd het uitgangspunt bij alles wat ze bedachten. Ze overtuigden hun opdrachtgevers – die bij het begrip sober in eerste instantie associaties hadden met kalig en al te eenvoudig – onder meer door naar het werk van priester architect Dom Hans van der Laan te verwijzen. En door een zelfgebakken taart mee te nemen, gebakken volgens een oud familierecept.

De uitbaters wilden in de ruimte zowel een restaurant als ook een winkeltje en een eigen kas. Die laatste om eigen kruiden te kunnen kweken voor de restaurantkeuken. Uitgangspunt was het werken met goede leveranciers, verantwoorde producten en eerlijkheid: zowel in de omgang met werknemers als bijvoorbeeld dieren. Op de menukaart dus veel biologische producten, koffie van boeren die een eerlijke prijs krijgen voor hun bonen en veel ‘slow’ voedsel: Baambrugs big, Gascogne-rund, Hollandse boerenkaas.

Nieuwe Zakelijkheid
De voormalige garage, gebouwd in de stijl van De Nieuwe Zakelijkheid, is mooi helder en ruim: een grote glazen pui die iets voorover helt en ruim 500 vierkante meter vloeroppervlak, waar je eigenlijk zo min mogelijk ingrepen moest doen, vonden de architecten. Om de ruimte toch in te kunnen delen en het personeel wel het noodzakelijke overzicht te geven, brachten ze een kas in. Een glazen huis met fraaie houten spanten die de ruimte intact laat, wel opdeelt maar niet visueel scheidt, en die natuurlijk perfect geschikt is om kruiden en tomaatjes in op te kweken, zoals de eigenaren graag wilden. De bar en de keuken zijn als losse elementen aan de achterkant in de ruimte geplaatst.

Sober was het ‘leitmotiv’ bij alles wat ze deden. Het materiaalgebruik is bewust beperkt, er is vooral gewerkt met berkenmultiplex. Daarvan werd het meubilair gemaakt en de lampen, die door de architecten zelf werden gevouwen. Houtverbindingen zijn bewust in het zicht gelaten. Op de vloer liggen basic vloerkleden, op tafel linnen servetten, alles in rustige natuurlijke kleuren. Het servies is eenvoudig ziekenhuisservies, het bestek is horecabestek, dat is gepimpt door het te verzilveren, wat meteen heel anders aanvoelt dan staal.

Slow-fotografie
Aan de muur hangen mooie foto’s van Connie Meslier die allerlei knollen en gewassen in beeld brengt onder het motto: Op Leeftijd Op Smaak. ‘Slow’ kunst met afbeeldingen van fraai verrimpelde aardappels en uitgelopen gemberwortel.
Veel ingrediënten die de keuken van Sober gebruikt, zijn in het inpandige winkeltje te koop.

De enige vreemde eend in de bijt is de toiletgroep, die in donker pauwblauw en met heftige verlichting en gietvloeren beter in een trendy gestylde club past dan in deze omgeving. Klopt, geven de architecten toe. Die toiletgroep stamt nog uit de tijd van het vorige restaurant, het geld om verder te verbouwen was even op. Dat komt binnenkort goed.

     

Gerelateerd

Tags:

    Schrijf een reactie

    Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.