Restauratie herenhuis aan het park

Restauratie herenhuis aan het park

Door: Petra Starink | 12-01-2017

Het uitgangspunt bij de restauratie van een herenhuis in Haarlem was het herstellen van de historische kwaliteiten en het verbeteren van het comfort. Umba Architecten heeft samen met en namens de opdrachtgever het proces gevoerd, het ontwerp gemaakt en de verbouwing begeleid.

Authentieke kwaliteiten

Het statige herenhuis met uitzicht op het Fredrikspark is onderdeel van een beschermd stadgezicht. De schil van het gebouw heeft de status van een monument waarbij beperkt veranderingen zijn toegestaan. Door eerdere restauraties waren authentieke details verloren gegaan. In goed overleg met de commissie monumenten en welstand is overeenstemming bereikt over het behoud van authentieke kwaliteiten en vernieuwingen. Voor het pand is een stalen hekwerk toegevoegd, op het dakterras is het hekwerk vervangen, de glas-in-lood ramen zijn hersteld, de schuiframen zijn vernieuwd en gedeeltelijk vervangen, de gevel is gereinigd, het snijvoegwerk is vernieuwd, het metselwerk met gelazuurde profielstenen is hersteld, en  de raamluiken zijn vervangen en het schilder- en pleisterwerk is vernieuwd.

Vakmanschap

In een vorige verbouwing zijn de badkamers en de keuken gemoderniseerd en de oorspronkelijke ornamenten plafonds verloren gegaan. Bij de restauratie zijn deze verloren details op ambachtelijke wijze terug gebracht en gecombineerd met eigentijdse nieuwe elementen.

Werk op maat

Onder regie van Umba Architecten zijn naast de hoofdaannemer circa 25 nevenaannemers met een specifiek ambacht en 31 productleveranciers gecontracteerd. Er waren nevenaannemers voor onder andere het restaureren van het natuursteen, plafond ornamenten, parket, geglazuurde profielstenen, snijvoegwerk, glas-in-lood, loodwerk, en nieuw meubelwerk op maat.

Projectgegevens

Naam projectHerenhuis aan het park
LocatieHaarlem
Programma/functieWoonhuis
ArchitectenbureauUmba architecten
ProjectarchitectRichard Smit
Opdrachtgever(s)Particulier
Opleveringinterieur november 2016
BeeldJeroen Musch

Gerelateerd

Tags: ,
  1. Herman A. Arts

    Martin, een prachtig compleet restauratie schoolvoorbeeld in jou eigen woonplaats Haarlem, chapeau voor allen welke hierbij betrokken zijn geweest!

    Reageer
  2. Lert Fontein

    Het ziet er weer geweldig uit. Proficiat. Persoonlijk zou ik wat betreft de thermische voorzieningen geen radiatoren meer hebben toegepast. Dat maakt het nog origineler. Gezien al het pleiterwerk is vernieuwd en waarschijnlijk ook isolatie aan de gevel is toegevoegd zou ik thermische oppervlakte activering toegepast hebben. Zeker in de plafonds en in de verkeersruimten in een deel van de wanden. Dit is de modernste methode voor een goed winter en zomer binnenklimaat dat naadloos aansluit op de warmtehuishouding van personen die voor meer dan 50 % gebaseerd is op infrarood straling naar de omhulling waarin de persoon zich bevind. Er wordt hierbij in de eerste 5 mm van het pleisterwerk een watervoerende laag aangebracht met een max. wintertemperatuur van 30 C die resulteert in een oppervlakte temperatuur van 28 C. In zomeromstandighe-den kan een oppervlakte temperatuur van ca. 20 – 21 C worden bereikt waarbij de mens met de eerste paar tienden van mm zijn warmte uitwisselt bij een hogere ruimteluchttemperatuur. Gelukkig zullen er nog wel meer monumentale panden gerenoveerd worden.

    Reageer

Schrijf een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.