Restauratie herenhuis aan het park

Restauratie herenhuis aan het park

Door: Petra Starink | 12-01-2017

Het uitgangspunt bij de restauratie van een herenhuis in Haarlem was het herstellen van de historische kwaliteiten en het verbeteren van het comfort. Umba Architecten heeft samen met en namens de opdrachtgever het proces gevoerd, het ontwerp gemaakt en de verbouwing begeleid.

Authentieke kwaliteiten

Het statige herenhuis met uitzicht op het Fredrikspark is onderdeel van een beschermd stadgezicht. De schil van het gebouw heeft de status van een monument waarbij beperkt veranderingen zijn toegestaan. Door eerdere restauraties waren authentieke details verloren gegaan. In goed overleg met de commissie monumenten en welstand is overeenstemming bereikt over het behoud van authentieke kwaliteiten en vernieuwingen. Voor het pand is een stalen hekwerk toegevoegd, op het dakterras is het hekwerk vervangen, de glas-in-lood ramen zijn hersteld, de schuiframen zijn vernieuwd en gedeeltelijk vervangen, de gevel is gereinigd, het snijvoegwerk is vernieuwd, het metselwerk met gelazuurde profielstenen is hersteld, en  de raamluiken zijn vervangen en het schilder- en pleisterwerk is vernieuwd.

Vakmanschap

In een vorige verbouwing zijn de badkamers en de keuken gemoderniseerd en de oorspronkelijke ornamenten plafonds verloren gegaan. Bij de restauratie zijn deze verloren details op ambachtelijke wijze terug gebracht en gecombineerd met eigentijdse nieuwe elementen.

Werk op maat

Onder regie van Umba Architecten zijn naast de hoofdaannemer circa 25 nevenaannemers met een specifiek ambacht en 31 productleveranciers gecontracteerd. Er waren nevenaannemers voor onder andere het restaureren van het natuursteen, plafond ornamenten, parket, geglazuurde profielstenen, snijvoegwerk, glas-in-lood, loodwerk, en nieuw meubelwerk op maat.

Projectgegevens

Naam project Herenhuis aan het park
Locatie Haarlem
Programma/functie Woonhuis
Architectenbureau Umba architecten
Projectarchitect Richard Smit
Opdrachtgever(s) Particulier
Oplevering interieur november 2016
Beeld Jeroen Musch

Gerelateerd

Tags: ,
2 Reacties Schrijf een reactie

Schrijf een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.