Riethoeve Hoogeveen

Riethoeve Hoogeveen

Project
Door: Redactie ArchitectuurNL | 16-06-2008

Projectgegevens

ProjectarchitectFaro Hugo de Clercq
Projectteam Box architecten Kor Visser, Sytze van der Wal, Arend Jan van der Worp
OpdrachtgeverWoonconcept Vastgoed, Meppel
Hoofdaannemer Heijmans Bouw, Assen
Adviseur constructie Goudstikker De Vries, Emmen
Adviseur bouwfysica Ontwerpburo Van der Vlugt, Noordwijk
Adviseur brandveiligheid rieten kap Adviesburo Nieman, Zwolle
Start bouw September 2006
OpleveringJuni 2007/ januari 2008
Bruto vloeroppervlakte 5540 m²
Bruto inhoud 15.787 m³
Differentiatie30 woningen waarvan 2x 2/1 kap woningen en 26 rijwoningen
Bouwsom € 3.300.000 incl. installaties, excl. inrichting en BTW
Leverancier gevelsteenAberson bouwmaterialen, Zwolle
RietdekkerDe Wolde Rietdekkers, Zuidwolde
Leverancier houten vlonders Kuipers Waterbouw, Dokkum
KapconstructieVogelzang dakelementen, Dedemsvaart
Leverancier bergingen en carports Steward Houtproducten, Gorichem
Foto’s Saph/Rob de Jong, NFP Photography, Box
Tekst Stefan van Hoek

Jarenlang domineerden portiekflats de wijk Krakeel in het Drentse Hoogeveen. Om een kwaliteitsimpuls in de wijk tot stand te brengen kozen de gemeente Hoogeveen en woningcorporatie Woonconcept uit Meppel ervoor eengezinswoningen te laten bouwen. Het deelplan Riethoeve bestaat uit dertig woningen: 4 twee-onder-een-kapwoningen en 26 rijtjeswoningen. Typerend voor de woningen zijn hun rieten daken, een kenmerk dat vroeger juist voorkwam op boerenschuren, die zo goedkoop mogelijk moesten verrijzen. Tegenwoordig is een rieten dak juist een vorm van weelde.

Architect Hugo de Clercq van FARO Architecten heeft met zijn ontwerp willen aansluiten op de in de provincie Drenthe veel voorkomende grote boerenschuren met rieten kappen. Daarbij waren rijtjeswoningen met rieten daken een in Nederland nog niet voorkomend fenomeen. Het ontwerp is sober gelaten. Een van de belangrijkste ontwerpuitgangspunten was het gebruik van zo weinig mogelijk verschillende kleuren en materialen. De daken zijn van riet, kozijnen en deuren van wit hout en gevels van een genuanceerd bruine handvormsteen. De in halfsteensverband gemetselde steen bevindt zich in twee maten aan de buitengevels (zie apart kader).

Binnenterrein
De dertig woningen staan gepositioneerd rondom een binnengebied. Met eenvoudige middelen zorgden de ontwerpers ervoor dat bewoners hun auto’s op eigen terrein en enigszins aan het zicht onttrokken kunnen parkeren. Hiertoe staan uit verticale, zwart geverfde houten planken en een eenvoudig afdak opgetrokken carports naast eveneens zwart houten bergingen. Een geprofileerde rand in het afdak vormt een verbijzondering. De rand loopt door over de tuinafscheidingen en brengt zo eenheid in het aanzicht van het binnenterrein.

Rieten kappen
Aan de straatzijde beslaan de rieten kappen de eerste en tweede etage van de woningen. Bij de wat duurdere woningen met een dakkapel is de rieten kap ter plaatse van de kapel op de eerste etage opengeknipt. Een van wit multiplex voorzien kader omgeeft de uitsparing in het rieten oppervlak. Aan de zijde van het binnenterrein ligt de rieten kap alleen over de tweede verdieping. Om het beeld van een grote boerenschuur zo veel mogelijk te benaderen, bevinden zich op de koppen en aan de straatzijde zo min mogelijk perforaties in de rieten kappen. De twee-onder-een-kapwoningen beschikken ter hoogte van de eerste etage over één raampartij. Deze zorgt inpandig voor de functioneel gevraagde daglichtinval en laat tegelijkertijd het riet in het gevelbeeld overheersen. Op andere plaatsen bevinden zich op de koppen raampartijen van bescheiden omvang in het rieten oppervlak. Doordat de ontwerpers de doorsnede van de woningen asymmetrisch maakten, zijn in de achtergevels meer ramen geplaatst.

Metalen nokken
Alle woningen staan 50 cm hoger dan het maaiveld, op een kunstmatige terp. Houten vlonders voeren naar de voordeuren. Aan de zijde van een waterpartij loopt de vlonder geheel door, voor de twee huizenrijen langs. In een eerder ontwerp liep de vlonder rondom het hele planterrein. Een voornemen dat om bezuinigingtechnische redenen sneuvelde. De ontwerpers schrapten zelf de eerdere overweging om de daken bovenop van nokpannen te voorzien en deden dit af als te rustiek en zelfs karikaturaal. Nu bevindt zich bovenop het dak een metalen nok met centraal erin verzamelschoorstenen als enig zichtbare elementen.

Glanzende gevelsteen
Ter hoogte van de begane grond zijn in de kopgevel en voorgevel stenen van dubbel waalformaat gebruikt, de Strating strengpers- type Dollard dik 11 cm (= 2x waalformaat + voeg). In de achtergevel en op de verdiepingen van de kopgevel en voorgevel is dezelfde steen in waalformaat toegepast. De bruine gevelsteen is een geëngobeerde, waarop, voordat de steen werd gebakken, op een deel van het oppervlak nog een grove laag is toegevoegd. Als de zon in een bepaalde hoek op de gevel staat, vertoont de engobelaag een glans; de grove laag niet. Ook bij regen glinstert de engobelaag. Bij zonneschijn na regen is het glanzend effect maximaal. De kleur wordt omschreven als bruin ruw getrokken metalic. Producent is Steenindustrie Strating in Oude Pekela.
www.strating.nl

     

Gerelateerd

Tags:

    Schrijf een reactie

    Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.