Rijke detaillering gemetselde gevels Focus Filmtheater

Rijke detaillering gemetselde gevels Focus Filmtheater

Door: Redactie ArchitectuurNL | 03-07-2018

Focus Filmtheater ontworpen door DP6 architectuurstudio is subtiel stedenbouwkundig ingepast in het centrum van Arnhem. Projectarchitect Robert Alewijnse zocht voor de baksteengevels bakstenen uit de Hagemeistersortering. De metselwerkgevels hebben hierdoor  een rijke detaillering en stralen ambachtelijkheid en klassieke kwaliteit uit.

Glazen passage in hart van filmtheater

Het nieuwe Focus Filmtheater staat op een uitdagende locatie, onderstreept  projectarchitect Robert Alewijnse van DP6 en bevindt zich op een plek waar decennia lang een groot stadsplein lag. Historisch gezien is nieuwbouw hier logisch. Voor de Tweede Wereldoorlog was het gebied rond de Eusebiuskerk bebouwd en op de plek van het nieuwe filmtheater bevond zich een kleine straat: de Torensteeg.” Die smalle steeg is in het DP6-ontwerp teruggebracht. Alewijnse transformeerde de loop van de steeg tot een glazen passage in het hart van het filmtheater. Alewijnse: “Die ‘Nieuwe Trenztet’ knipt de massa van het gebouw in tweeën. Zo voegt de nieuwbouw zich naar de schaal van de binnenstad en blijft vanaf het plein het zicht op de Eusebiuskerk behouden.” Ook binnen biedt het glas vrij zicht op de kerk; vanaf de publiekstrap naar de zalen is de Eusebiustoren altijd zichtbaar.

Gemetselde gevels

Het nieuwe filmtheater heeft gemetselde gevels. Ook dat metselwerk speelt een rol bij het inpassen van de nieuwbouw in de stedenbouwkundige structuur, aldus Alewijnse: “Die structuur is in Arnhem altijd baksteen.” Het metselwerk is uitgevoerd met de Hagemeistersorteringen Liverpool GT + FU en Holsten GT. Alewijnse: “We zochten een steen met een mooie, bij de stad passende kleur en met dezelfde levendigheid als de historische stenen in de stad. Onze voorkeur ging uit naar een steen tussen strak en niet-strak in.

Bakstenen uit de Hagemeistersortering

Het lage bouwvolume van het filmtheater, voorzien van uitkragende horizontale lijnen in baksteen, kreeg gevels met de Hagemeistersortering Liverpool GT + FU. De Liverpool is een bruine steen, kolengesinterd en met een voetbezanding. De steen is in de gevels met de voor- en de fusszijde verwerkt. Het hogere volume met de ronde ramen en ronde rollagen kreeg gevels in de Hagemeistersortering Holsten GT. De Holsten is een warmrode kolengesinterde steen. Robert Alewijnse: “Het zijn twee zelfstandige sorteringen, maar ze liggen dicht bij elkaar. Het gebouw heeft een samenhangend metselpalet.” Beide sorteringen hebben een Waalformaat.

Baksteenarchitectuur

DP6 refereert in de gevels van het filmtheater aan de baksteenarchitectuur in de Arnhemse binnenstad en aan de wederopbouwarchitectuur rondom. Alewijnse: “Arnhem heeft veel klassieke winkelpanden met hoge winkelpuien. Die hoge puien vindt je ook terug in het filmtheater. Die historische panden hebben bovendien gemetselde gevels, vaak voorzien van ronde ramen met ronde rollagen en met diagonale lijnen in metselwerk. Wij hebben deze typische ornamentiek opnieuw verwerkt in het filmtheater. Zo ontstonden metselwerkgevels met een rijke detaillering die ambachtelijkheid en klassieke kwaliteit uitstralen.”

Gemetseld in wildverband en kruisverband

De gevels zijn gemetseld in wildverband en kruisverband met terugliggende voegen. Robert Alewijnse: “De gevels van beide gebouwen zijn helemaal uitgetekend. Het goed krijgen van de diagonalen in het metselwerk was nog een hele puzzel, vanwege de ronde ramen, de ruimtes achter de gevel en de constructie.” Aan de achterzijde van het filmtheater is de Hagemeistersortering Meißen toegepast. Deze sortering slaat een brug naar de stadsvilla’s van architectenbureau De Zwarte Hond die in de toekomst, nog dichter op de Eusebiuskerk, worden gebouwd.

Projectgegevens

Naam projectFocus Filmtheater
LocatieAudrey Hepburnplein 1, Arnhem
Programma/functieFilmtheater
ArchitectenbureauDP6 architectuurstudio, Delft
ProjectteamRobert Alewijnse, Chris de Weijer, Richelle de Jong, Dardo Mantel, Rosanne van Yperen, Ruben Aalbersberg
Opdrachtgever(s)Gemeente Arnhem
HoofdaannemerBINX Smartility, Groenlo
Adviseur installatiesHagemeistersorteringen: Liverpool GT + FU, Holsten GT, Meißen, individuele vormstenen Formaat: Waalformaat 210 x 100 x 51 Gemetseld geveloppervlak: ca. 1.400 m²
BeeldAndreas Secci

Gerelateerd

Tags: , ,

    Schrijf een reactie