RoboHouse van Studio ArchitectuurMAKEN

RoboHouse van Studio ArchitectuurMAKEN

Door: Redactie ArchitectuurNL | 15-01-2019

Naar ontwerp van Studio ArchitectuurMAKEN is het voormalige biotechnologiegebouw van de TU Delft getransformeerd tot RoboHouse. Naast een renovatie van zowel het historische pand als de uitbreiding uit de jaren ‘80 bestaat de transformatie uit het hergebruik van bestaande faciliteiten in het pand. Zo zijn de oude stellingen omgebouwd tot karakteristieke meubels. Het ontwerp brengt de kwaliteiten van het historische gebouw en de snel veranderende wereld van robotica samen.

RoboHouse onderdeel van RoboValley

RoboHouse is onderdeel van RoboValley, het robotica centrum op de TU Delft campus. In RoboHouse kunnen innovatieve en productiebedrijven de mogelijkheden van cognitieve robotica ontdekken in een industriële omgeving. RoboHouse is ontstaat uit een partnership tussen verschillende bedrijven in het veld en onderwijsinstellingen. Het is ontworpen als een expositie-, innovatie- en leercentrum, waar je als bezoeker de verschillende robotica ontwikkelingen kan ontdekken.

Terrazzovloer zichtbaar

Bij binnenkomst in het gebouw word je verrast door een photo-booth met kunstmatig intelligentie. Het laat zien hoe data wordt vergeleken, een techniek die in robotica veel wordt gebruikt. The combinatie van de futuristische projectie en de historische lambrisering laat de dubbele identiteit van het project zien. Het gebouw is laatste  jaren steeds verder opgedeeld in hokjes. De grote opruiming heeft ervoor gezorgd dat de bijna 1000 vierkante meter weer ruimtelijk voelt. De oude labs worden nu gebruikt door studenten en bedrijfsteams die werken aan nieuwe technologieën. Deze ruimtes zijn uitgerust met elektrisch en pneumatisch gereedschap, nieuwe vloeren en wandbekleding. In de hal is de terrazzovloer zichtbaar en de bescherming van de mooie stalen kolom is verwijderd.

Kleurenschema van grijstinten en signaalrood

De gebouwdelen uit verschillende tijdperken zijn samengebracht met 1 duidelijke identiteit gebaseerd op een kleurenschema van lichte grijstinten en signaalrood. Het RoboHouse-logo en bewegwijzering voegen een extra laag aan het ontwerp toe. Het is een effectieve methode om een frisse representatieve ruimte te maken met het minimaal budget dat beschikbaar was voor de verbouwing.

Circulair meubilair

Al het meubilair in RoboHouse is hergebruikt/circulair. De stellingen die werden gebruikt voor testopstellingen in het biotechnologielab zijn rood geschilderd en dienen als constructie voor een bankje, de pantry en informatieschermen. Met de helderrode kleur zijn ze onderdeel van de huisstijl van RoboHouse. Ook de stoelen, tafels en bank zijn tweedehands. De open plattegrond en verplaatsbare meubels versterken het flexibele gebruik van het gebouw. Doelstelling is om komende jaren meer vleugels van het gebouw in gebruik te gaan nemen, zodat een waar centrum van de robotica ontstaat.

Projectgegevens

Naam projectRoboHouse
LocatieJulianalaan 67a, Delft
Programma/functieExpositie, innovatie en leercentrum
ArchitectenbureauStudio ArchitectuurMAKEN
ProjectarchitectFerry in 't Veld
ProjectteamNina Aalbers, Fleur Melchers, Katarzyna Soltysiak
Opdrachtgever(s)Campus and Real Estate TU Delft
HoofdaannemerConstructif
Adviseur constructieArcadis
Oplevering2018
Bruto vloeroppervlakte978 m²
BeeldOssip van Duivenbode

Gerelateerd

Tags: , , ,

    Schrijf een reactie

    Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.