Robuust uiterlijk Villa E

Robuust uiterlijk Villa E

Door: Petra Starink | 26-06-2017

Op het Rieteiland van IJburg staat Villa E ontworpen door MARC architects. De gevel van de villa bestaat uit witte aluminium panelen met koelribachtige vinnen en vormt zich als een sluier om het huis. Aan de achterzijde opent het huis zich naar het water toe. Daaraan zijn een grote woonkeuken, eetruimte en 55 centimeter hoger gelegen zithoek gesitueerd. De grote pui van 8 meter breed en 3,3 meter hoog beslaat de volle breedte van de woning.

Triple glass

De pui bestaat uit 3 met triple glass gevulde delen waarvan het middelste deel weggeschoven kan worden. Zo wordt het hart van het huis, met royale vide en trappenhuis, rechtstreeks via de tuin verbonden met de aanlegsteiger voor de boot. Het woonprogramma omvat ongeveer 300m2 BVO naast een terras van 35m2 welke is ontstaan door het bouwvolume op eerste verdieping in z´n geheel 3 meter zuidwaarts te schuiven zodat er voldoende zon komt in de noordelijk gelegen tuinen aan het water. Vanaf het terras op eerste verdieping heeft men uitzicht over het water. Op de begane grond ligt naast een inpandige garage de hoofdentree als centrale as in de plattegrond. Dit deel van het huis is opgetild zodat je bij binnenkomst direct uitkijkt door de woning over het water.

Grote vide

Centraal ligt een grote vide met trappen welke het hart van het huis vormt. Dit is de dynamische kern van het ontwerp die is opgedeeld in 9 secties per woonlaag. In de zuidwesthoek bevindt zich de werkkamer en daarnaast de zithoek. De woonkeuken en eethoek liggen op tuinniveau aan de waterzijde. Op de eerste verdieping zijn 4 (slaap-)kamers gesitueerd met twee badruimten en een kleedruimte. In de kelder ligt een gastenverblijf met eigen badruimte, een bergruimte en kast voor de wijn.

Onbehandelde materialen

In het interieurontwerp is gebruik gemaakt van ruwe onbehandelde materialen. Alle vloeren zijn uitgevoerd als gietvloer. De specifieke materiaalkeuze geeft ook enige expressie aan het ongepolijste en vrije karakter van de klant. Voor de trappen en keuken is gebruik gemaakt van onbehandeld staal. Het patroon van walsafdruk op de staalplaat is spiegel symmetrisch geplaats op de keukenkasten. Voor de wanden, meubels in badruimten en enkele schuifdeuren, zijn 200 jaar oude Barnwood planken gebruikt afkomstig van Canadese schuren.

Aardwarmte

Het huis wordt verwarmd door aardwarmte. Er is geen aansluiting aangelegd naar de energieleverancier van het Oostelijk Rieteiland. Het huis bevat een CO2 gestuurd WTW systeem, waarmee verloren warmte gebruikt wordt om koelere buitenlucht op te warmen. Alle verlichting is LED en er wordt gebruik gemaakt van zonnepanelen op het dak. Achter de gesloten geveldelen is hoogwaardige isolatie van Kingspan Kooltherm toegepast.

Projectgegevens

Naam projectVilla E
LocatieOostelijk Rieteiland, IJburg Amsterdam
Programma/functieWoonhuis
ArchitectenbureauMarc Architects
ProjectteamMarc van Driest & Taco van Iersel
HoofdaannemerBouwbedrijf Kon
InterieurontwerperInterieur: Marc van Driest. Keuken/badruimte: Leurs interieurbouw. Trap: Krepla
Leverancier(s)Gevels: Alinel
Oplevering2014-2016
Bruto vloeroppervlakte335m2 (BVO) m²
BeeldMartijn Heil de Architectuurguide

Gerelateerd

Tags: , ,

    Schrijf een reactie

    Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.