ROC van Twente Almelo

ROC van Twente Almelo

Project
Door: Redactie ArchitectuurNL | 16-08-2007

Projectgegevens

ProjectarchitectSyb van Breda, Dennis Hauer en Jorge Moura (interieurarchitect)
MedewerkerMaarten Faber, Edwin van Namen, Ferd-Jan van der Pijl, Albert Gnodde, Daniela Shulman (interieur)
OpdrachtgeverROC van Twente, Hengelo
HoofdaannemerBAM Utiliteitsbouw Regio Oost, Zwolle
Adviseur constructie Royal Haskoning
Adviseur installaties Unica, Apeldoorn
Adviseur bouwfysica en akoestiekSchreuder groep, Apeldoorn
Adviseur bouwmanagement en bouwkosten SBM bouwmanagement, Almelo
Beeldende kunst George Korsmit, Amsterdam
Start bouw November 2004
OpleveringDecember 2006
Bruto vloeroppervlakte 22.600 m2, parkeren 7.600 m2
Bruto inhoud 100.000 m3
DifferentiatieMultifunctioneel onderwijsgebouw, uitzend- en reisbureau, kinderdagverblijf, atrium, parkeergarage, fitnessruimte, winkels en noodhospitaal.
Bouwsom€ 28.250.000, incl. installaties, excl. inrichting en BTW
Leverancier baksteen gevel Leebo, Drunen
Leverancier ETFE Atriumdak Foiltec, Bremen (D)
Leverancier atriumvloer Sto Isoned, Tiel
Wandbekleding Vescom B.V
TekstPeter Visser
Foto’sGer van der Vlugt

De architect noemt het een groundscraper, een groot gebouw dat zich moeiteloos in zijn omgeving past. Lager waar het moet aansluiten op bestaande bebouwing, hoger waar plannen op hoogbouw wijzen. Het is een expressief gebouw, niet in de laatste plaats door opvallende overstekken en de felgekleurde bakstenen gevel. In het interieur is het kleurrijke kunstwerk op de vloer van het grote volledig kolomvrije atrium een blikvanger.

Rond het station van Almelo zijn allerlei ontwikkelingen gaande. Aan de oostzijde zijn het belastingkantoor en de Javatoren gebouwd en wordt straks het Twente Centrum herontwikkeld, alle drie projecten van op ten noort blijdenstein architecten. Aan de westzijde is de eerste fase van het ROC net opgeleverd en begin dit jaar werden de plannen van Tangram voor het naastgelegen Almelineterrein bekend gemaakt. Wat tot voor kort een typische stationsachterkant was, moet in de toekomst een bruisende tweede voorkant van het station worden.

Het ROC ligt op het voormalige terrein van de klokkenfabriek Wuba. Dit driehoekige terrein is volledig uitgenut met een gesloten bouwblok rond een groot atrium dat van drie kanten toegankelijk is. De opvallende, verticaal geplaatste, bakstenen gevels zorgen ervoor dat het een gebouw is waar je niet omheen kan. Doordat de stenen meer of minder uitsteken ontstaat een extra levendige gevel.
Op een aantal plaatsen is de gevel afgewerkt met golfplaat, maar dit is grotendeels slechts tijdelijk. Op deze plekken komt een al geplande uitbreiding van het ROC met een sportcentrum, de contouren van de daaronder gelegen ondergrondse fietsenstalling zijn reeds zichtbaar.

Reuzenschilderij
Het gebouw is gericht op ontmoeting van mensen en uitwisseling van kennis, het is een ontmoetingsplaats vol vraag en aanbod. Dat blijkt al direct bij binnenkomst waar zich een enorm atrium ontvouwt. Iedere gebruiker van het gebouw moet hier haast wel doorheen.
Wat bij binnenkomst vanaf de stationszijde direct opvalt zijn de verlichte receptiebalie en het kleurrijke kunstwerk op de vloer. In de aflaklaag van deze vloer van 1300 m2 is centraal een kunstwerk van 26×26 meter opgenomen, bestaande uit 140 geometrische kleurvlakken met ieder een andere kleur als een enorm schilderij.
Rond het atrium zijn een aantal openbare functies gesitueerd, zoals een kinderdagverblijf en leerbedrijven (grand café, keuken, schoonheidssalon). Restaurant en schoonheidssalon zijn voor het publiek toegankelijk vanaf de Wierdensestraat.

Luchtkussendak
Het gebouw bestaat uit drie vleugels die in de hoeken met elkaar verbonden zijn. Het atrium heeft een overkapping die alleen op de drie gebouwdelen steunt en bestaat uit een staalconstructie met twee doorzichtige lagen kunststof foliemateriaal, die door een continue luchtstroom een zwevend luchtkussen vormen. In de winter is dat warme lucht en in de zomer koele. Deze constructie is ook tussen de gebouwdelen als gevel toegepast.
Een enorme trap met zitfunctie, midden in het atrium, voert naar de kantine op de eerste verdieping. Verder zijn op de eerste verdieping vooral praktijklokalen gehuisvest, op de hogere verdiepingen zijn werkruimten, lokalen en kantoren te vinden. In de opbouw op de hoek zijn vergaderruimtes gesitueerd.
Alle drie de bouwdelen hebben trappen die voor zover mogelijk in elkaars verlengde liggen, waar door lange zichtlijnen ontstaan. De trappen liggen in het kerngebied van de bouwdelen, met links en rechts hiervan gangen waaraan lokalen en kantoren grenzen. Verder zijn in de kerngebieden voorzieningen als toiletten, pantry’s, kopieerruimten en alle installaties te vinden, waardoor deze niet in lelijke dozen op het dak hoeven te staan.
Binnenwanden zijn zoveel mogelijk verplaatsbaar aangebracht om de verwachte onderwijsveranderingen, en dus indelingen, zonder veel problemen op te kunnen vangen.

     

Gerelateerd

Tags:

    Schrijf een reactie

    Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.