Rode boekenkasten sieren kapel

Rode boekenkasten sieren kapel

Door: Margriet Brus | 22-09-2014

Het Stedelijk Museum Schiedam is sinds 1940 gehuisvest in het voormalige Sint Jacobs Gasthuis. Dit gasthuis voor arme zieken werd in 1787 ontworpen door de Italiaanse architect Jan Giudici. Het gebouw is duidelijk neoclassicistisch: het is symmetrisch en heeft een U-vorm. De twee vleugels worden verbonden door een kapel, die aan de buitenkant een fronton en kolossale zuilen heeft. In de rechtervleugel woonden de vrouwen, links de mannen.

Meer aandacht voor pronkstuk

Het museum gebruikte de rechtervleugel als museum en kantoor. De zolder functioneerde als depot. In 1966 werd ook de linkervleugel in gebruik genomen. In 2006 werd museum grondig gerenoveerd, waarbij de hoofdingang werd verplaatst naar de kelder. De trap die vanaf daar naar de receptie leidde, bleek echter moeilijk te vinden. Bovendien kreeg het pronkstuk van het museum, de Giudicikapel, onvoldoende aandacht en was de akoestiek slecht. Reden voor het museum om architectenbureau MVRDV in te schakelen.

Contrast

MVRDV bedacht een oplossing door de binnenkant van de kapel te bekleden met grote, rode boekenkasten. Deze kasten bevatten onder andere de receptie, garderobe, museumwinkel en café en bieden ruimte om kunst en winkelartikelen te exposeren. Omdat de kapel een monument is, mochten er geen permanente aanpassingen in worden gedaan. Daarom zijn de boekenkasten om de historische elementen zoals ramen, zuilen en het orgel geplaatst. Ze kunnen eventueel zonder schade weer verwijderd worden. De MDF-platen van de kasten zijn geperforeerd, zodat er geen problemen kunnen ontstaan met vocht. De hogere kasten hebben een akoestische functie. De kapel krijgt nu alle aandacht die ze verdient: het somber grijze gebouw contrasteert mooi met het warme rood van de boekenkasten binnen.

In het Stedelijk Museum Schiedam is moderne kunst te zien van onder meer Karel Appel, Lucebert, Constant en Corneille.

Projectgegevens

Locatie Schiedam
Bouwperiode 2013-2014
Opdrachtgever Stedelijk Museum Schiedam
Architect MVRDV
Financiering Bankgiro Loterij, Stichting Schiedam Vlaardingen, De Groot Stichting en gemeente Schiedam.
Ontwerpteam Winy Maas, Jacob van Rijs en Nathalie de Vries met Fokke Moerel, Arjen Ketting, Taylor Cornelson en Zeying Song
Lichtadvies Viabizzuno
Bouwkundig advies ABT
Interieuradvies Coors Interieurbouw
Fotografie Daria Scagliola, Stijn Brakee

Gerelateerd

Tags:
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.