Ronde villa met 360 graden verbinding

Ronde villa met 360 graden verbinding

Door: Emy Vesseur | 20-09-2017

Conform de bouweisen van een recreatiewoning ontwierp architect Liong Lie van 123DV een moderne, ronde villa met een 360 graden verbinding tussen binnen en buiten. Het ontwerp geeft een maximale ruimtebeleving en voldoende opbergmogelijkheden op een beperkt oppervlak. De opdrachtgevers zijn enthousiast: ‘Het alom aanwezige natuurgevoel binnen en contact met onze twee honden buiten, heeft ons leefgenot verbeterd.’

Ingrid en Erwin woonden met hun twee Alaska Malamutes door de week op een etage in de binnenstad van Zwolle. Hun vrije tijd brachten ze steeds vaker door in een houten chaletje in de bosrijke omgeving van Dalfsen. ‘Buiten leven met niet meer dan je nodig hebt, beviel ons. We wilden de chalet graag vervangen voor nieuwbouw en kregen goedkeuring van de gemeente, maar helaas niet met een permanente woonvergunning.’ Toen verderop aan het zandpad een kavel van 4000 m2 te koop kwam, aarzelde het stel geen moment. Ondanks de recreatiebestemming was permanente bewoning hier wel toegestaan, maar de nieuwbouw mocht niet meer inhouden dan 300 kuub.

Architect Liong Lie

We hadden geen idee wat we precies wilden, tot we op tv een bank-commercial zagen met een moderne villa met een glasgevel van vloer tot plafond,’ zegt Ingrid. Op inernet werd de architect achterhaald en kort daarop zat het stel aan tafel met architect Liong Lie van 123DV.

‘Het Programma van Eisen was heel simpel: met twee honden midden in de natuur leven en wonen. De rest was aan mij,’ zegt Lie. De opdrachtgevers waren hoogst verbaasd, toen hij hun een kleimaquette van een compleet rond ontwerp liet zien. ‘Niet een vierkant of rechthoek, maar een cirkel geeft op een minimaal oppervlak maximale ruimtebeleving met genoeg opbergruimte,’ licht Lie zijn vormkeuze toe. ‘Meestal pas je het ontwerp nog wat aan, maar Ingrid en Erwin hadden lef. Het is exact geworden als op de render.’

Visueel contact

De ronde villa is helemaal gelijkvloers en heeft een open plattegrond van 85m2. De wit gestucte gevel is rondom voorzien van een doorlopend raam, dat in de tuin- en bosgerichte woonkamer de hele pui beslaat en bij de keuken en slaapkamer aan de wegkant versmalt tot een strip op ooghoogte. Onder het raam is de tuin opgehoogd tot aan de vensterbank, waardoor het ontwerp grotendeels opgaat in het landschap. Als de honden buiten zijn, kunnen ze hun baasjes hier recht in de ogen kijken. Ingrid: ‘Liong heeft goed aangevoeld wat voor ons belangrijk is. Dit huis geeft dezelfde natuurbeleving als de chalet, maar dan nog beter. De openheid brengt buiten naar binnen en overal is visueel contact met de honden mogelijk.’ Het overstekende platte dak zorgt op zonnige dagen voor de nodige schaduw, biedt bij regen een schuilplek voor de honden en voorkomt modderige ramen. De hoog opgetrokken gevel verhuld de zonnepanelen op het dak.

Natuurbeleving

Binnenshuis zorgt een tussenwand met doorkijk voor de scheiding tussen woon- en slaapkamer. De glazen pui in de woonkamer bestaat uit rechte delen dubbelglas en twee grote uitslaande deuren naar het terras onder de luifel. Spiegelwanden aan de terraseinden waar het talud begint, vergroten de buitenbeleving, net als het de enorme lichtkoepel midden in de woonkamer. ‘We hebben bewust geen gordijnen. Ieder moment van de dag geeft een andere sfeer, ook als het donker is. In de luifel zitten spots en een koof met ledverlichting. Zo kijken we ’s avond niet in een donker gat.’

Hout

Waar de glazen pui ophoudt is de ruimte tussen binnen- en buitenmuur benut voor opbergen, meterkast, keuken en toilet. Alle kasten en laden gaan verborgen achter greeploze fronten van Redgum, een Amerikaanse houtsoort met een opvallend nerfpatroon die de natuur nog meer naar binnen brengt. ‘De meubels hebben we nieuw gekocht en op wielen gezet. In de zomer rijden we alles zo naar buiten. Het vinden van een rondlopende bank was nog wel een ding.’ Keukenblad, vensterbanken en doorkijkjes zijn gemaakt van wit Silestone, een composiet dat voor 93 procent uit pure kwarts bestaat.

Buiten naar binnen

In een gleuf in de scheidingswand zit de tv verborgen, die elektrisch uit de wand omhoog komt. Na een 180 graden draai is de tv ook bruikbaar in de slaapkamer. Het tweepersoonsbed staat met het hoofdeinde in een nis pal onder het raam. Ook hier ontbreken gordijnen. ‘Voor de privacy zet ik ’s nachts een strook vilt voor het raam, die ik ’s morgens opgerold weer opberg. Een goedkope oplossing die prima werkt.’ In de hoek van binnenmuur en scheidingswand is een halfronde inloopdouche met wastafel. Zowel de toilet- als douchewanden zijn voorzien van natuursteen. Dezelfde steen komt buiten terug in de taludwanden bij de entree en het terras. In het toilet is de steen gecombineerd met roestkleurige, keramische tegels op de zijwanden. ‘Het pad naar de voordeur bestaat uit cortenstalen platen. Het roestige element van buiten is op deze manier weer naar binnengehaald.’

Dit artikel is gepubliceerd in ArchitectuurNL 4 nummer van 2017

Projectgegevens

Naam projectRonde villa
LocatieBuitengebied Dalfsen
Architectenbureau123DV
Projectarchitect

Liong Lie, Rajiv Sewtahal

 
Hoofdaannemer

Bouwbedrijf Mensink

 
InterieurontwerperALM interieurbouw
Adviseur constructieBrak en Eijlers  
Bruto vloeroppervlakteOppervlakte kavel: 4000 m2. Netto vloeroppervlakte: 85 m2 m²
BeeldHannah Anthonysz

Gerelateerd

Tags: ,

    Schrijf een reactie

    Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.