Ruime duurzame vakantiewoning

Ruime duurzame vakantiewoning

Door: Petra Starink | 07-07-2015

Op Schiermonnikoog ligt de vakantiewoning  Dockboot, ontworpen door architectenbureau De Zwarte Hond. Een duurzame vakantiewoning die opgaat in de omgeving en verassend ruimtelijk is. De 110 m2 die maximaal is toegestaan voor een woning op het eiland was niet voldoende. Door meer dan de helft van het woonprogramma ondergronds te realiseren is er voldoende leefruimte gecreëerd en past de woning perfect in haar omgeving.

De L-vormige vakantiewoning is ontspannen in het duinlandschap geplaatst en scheidt op natuurlijke wijze prive van openbaar. Vanaf de privézijde hebben de bewoners door de transparante gevel optimaal uitzicht op de omliggende omgeving. De straatzijde is meer gesloten, maar heeft één groot langgerekt raam over bijna de gehele breedte.  Hierdoor valt er de gehele dag zonlicht in het huis.

Lariks houten delen

De gevel is gemaakt van lariks houten delen in verschillende breedtes en tinten die op ten duur mooi zullen vergrijzen. De woning zal hierdoor nog meer één worden met haar omgeving. Het dak dat deels van hout, zink en mos-sedum is gemaakt draagt hier aan bij. Door het dak en de gevel op diverse plaatsen af te schuinen past de maat en de schaal van de woning nog beter bij haar omgeving, tegelijkertijd krijgt de vakantiewoning hierdoor een uniek eigen karakter.

Woonruimte één grote lichte open ruimte

De woonruimte bestaat uit één grote lichte open ruimte die is opgedeeld in verschillende leefplekken, verbonden met elkaar door de schuine dakvlakken. De niveauverschillen zorgen voor privacy en een menselijke maat, de gezinsleden kunnen zonder elkaar te storen de woning ieder op hun eigen manier gebruiken.

Daglicht en natuurlijke ventilatie

Ondergronds bevinden zich de slaapkamers, badkamers en een sauna. Door een verlaagde patio wordt daglicht en natuurlijke ventilatie in dit gedeelte van het huis gebracht. Deze patio wordt aan het oog onttrokken door een lage houten muur aan de westzijde van het huis. Net als aan de buitenzijde zijn in het interieur veel natuurlijke materialen gebruikt zoals hout en natuursteen.

Duurzaamheid

Er is in het ontwerp veel aandacht besteed aan de duurzaamheid van de woning. Niet alleen in materiaalkeuze (verduurzaamd hout, natuursteen, mos-sedum etc.), maar ook vanuit energieverbruik. Hoge isolatiewaarden, tripple glas, zon oriëntatie, natuurlijke zonwering door overstek op het zuiden en de constante temperatuur van het ondergrondse deel dragen hier aan bij.

Projectgegevens

Locatie Schiermonnikoog
Programma Vakantiewoning
Architect De Zwarte Hond
Opdrachtgever Familie Polman Beverdam
Omvang 260 m2 BVO
Jaar 2012-2015
Fotografie Michel Kievits

Gerelateerd

Tags: , , , ,
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.