Ruimtelijke beleving – Villa Elst

Ruimtelijke beleving – Villa Elst

Door: Redactie ArchitectuurNL | 29-03-2015

Een bijzonder project met zijn getoogde kap en verlopen daklijnen. Het ontwerp lijkt bijna te zweven in het landschap van de Betuwe. Ook de materiaalkeuze draagt daaraan bij. De Iroko spanten en het rieten dak zullen met de tijd een grijstint krijgen. Hierdoor wordt de villa door de jaren heen alleen maar fraaier.

De kap is gerealiseerd met getoogde dakelementen met minerale wol als isolatie. De dakelementen zijn voorzien van een conctructieve sparing voor het verdiept aangebrachte kozijn. De grote kopgeveloverstekken van ruim anderhalve meter ontstaan door de dakelementen uit te laten kragen over de houten spanten. Vanwege de rieten dakbedekking zijn de elementen opgebouwd uit een onderplaat met een geïntegreerde dampremmende laag, houten ribben en een OSB bovenplaat.

Metselwerkgevel

De Villa is gebouwd op de plek van een voormalig kassencomplex met een bedrijfswoning. De villa met kantoor is vormgegeven als twee volumes op een basement. Het ontwerp is een moderne interpretatie van de grote, oude schuren in de Betuwe, die bestonden uit gesloten metselwerk gevels met een lage gootlijn en een grote rieten kap rustend op gebintwerk. De villa heeft eenzelfde lage stenen gevel.

De kap, rustend op houten spanten, is “zwevend” boven de muur geplaatst, zodat lichtopeningen ontstaan. De uitgesproken vorm en de ingetogen materiaalkeuze verlenen de villa statuur. De heldere plattegrond genereert, in combinatie met de aanwezige vides, een prachtige ruimtelijke beleving.

Projectgegevens

LocatieElst
Opdrachtgeverparticulier
ArchitectArchitectenbureau Vincenth Schreurs
AannemerRots Bouw
TekstUnilin
 

Gerelateerd

    Schrijf een reactie

    Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.