Integraal Kindcentrum Zeeburgereiland

Integraal Kindcentrum Zeeburgereiland

Project
Door: Petra Starink | 14-01-2014

Het Integraal Kindcentrum  (IKC) op Zeeburgereiland  in Amsterdam is ontworpen door Studioninedots. Binnen enkele maanden is het gebouw neergezet. Het gebouw is multifunctioneel, flexibel, energiezuinig, duurzaam en  betaalbaar. Eind november 2013 is het gebouw geopend.

 

De school is een pilot geweest voor de toekomst. De opzet was eenvoudig. Alle wensen zijn bijeengebracht in een compact gebouw rond een indrukwekkende, veertien meter hoge hal. Deze ruimte, waaraan zich het auditorium, de speelzalen, de bibliotheek en de lunchruimte bevinden, vormt niet alleen de sociale spil van het IKC, maar speelt ook een hoofdrol in het lichtplan. De randvoorwaarde om zo veel mogelijk met natuurlijk licht te werken hebben we vertaald naar twee reusachtige ‘lichthappers’, bekleed met houten latten. Tegelijkertijd geven de atria een eigen vorm en sfeer aan het gebouw. De lokalen van de school en de kinderopvang hebben we aan de gevel geplaatst. Alle deuren komen op deze manier uit op de centrale ruimte waar ouders, kinderen, leraren en medewerkers elkaar ontmoeten.

In ArchitectuurNL nummer 8 van 2013 staat een interview met Studioninedots, waarin dit project ook ten sprake  komt

Projectgegevens

LocatieZeeburgereiland, Amsterdam
OpdrachtgeverStadsdeel Oost/ Gemeente Amsterdam
Oppervlakte2.400 m2
DesignteamAlbert Herder, Vincent van der Klei, Arie van der Neut, Metin van Zijl
AannemerVerlaat Uden Bouwsystemen
Losse meubelsMetnils
FotograafPeter Cuypers
ProjectteamDaniel Aw, Jarno van Essen, Monika Pieroth, Eliano Felício, Pedro Piernas.
ProjectPilot IKC Zeeburgereiland

Gerelateerd

Tags:

    Schrijf een reactie

    Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.