Sculpturale verbinding

Sculpturale verbinding

Door: Peter Visser | 26-02-2013

Een voormalig koetshuis in de Haagse binnenstad is onlangs getransformeerd tot een werkstudio voor een fotograaf en filmer. Een complexe opgave waarbij veel delen van het pand onherkenbaar zijn aangepast, maar toch ook de historie van het pand is behouden. Beeldbepalend is een sculpturaal en afgesloten trappenhuis dat de drie verdiepingen met elkaar verbindt. Voor de rest creëerde Bos Alkemade Architecten er vooral licht, lucht en ruimte.

Het programma van eisen was complex, naast een fotostudio moest het pand werkruimten bevatten, waar films bewerkt kunnen worden en een atelier voor grafische kunst. Ook moest het ruimte bieden aan een fotoarchief. Een besloten buitenruimte was gewenst en voor de studio zelf diende een voorruimte te komen om de benodigde materialen en props van groot formaat probleemloos binnen te brengen.

Het smalle en lange pand had voor de studio op de begane grond niet de vereiste hoogte. Daarom is de verdiepingsvloer gedeeltelijk verhoogd. Omdat het in de studio mogelijk moest zijn om opnamen te maken met natuurlijk licht, zijn het dak en de dragende wanden van de eerste verdieping ter plaatse verwijderd. Dit leverde meteen op de eerste verdieping de gewenste besloten buitenruimte en zorgt bovendien voor daglicht in de aangrenzende werkruimten. In de vloer van deze patio is een glasstrook aangebracht voor daglicht in de studio. De overige werkruimten zijn op de beide verdiepingen gesitueerd, verbonden door een nieuw trappenhuis dat ook alle andere utilitaire programmaonderdelen herbergt.

Projectgegevens

ArchitectBos Alkemade Architecten
ProjectteamFrans Alkemade, Fred Bos
AannemerBébouw Midreth, Mijdrecht
Elektra en beveiligingHolland Systemen, Den Haag
Adviseur constructieZevenbergen Adviesburo, Rijswijk
Adviseur bouwfysica en installatiesKlictet, Waalwijk
ParketvloerParketvloerbedrijf J.H. van Heeswijk
Vloeroppervlakte365m2
Opleveringjanuari 2012
TekstPeter Visser
FotografieHerman van Doorn

Drie sferen

Het lange, in een rechte lijn doorlopende trappenhuis met voorzieningen, dat zich door alle verdiepingen heen boort, heeft een mooie sculpturale vorm gekregen en is van binnen en buiten met hout bekleed. In het trappenhuis zijn lichtschachten gemaakt die voor een eigen sfeer zorgen. Het is bekleed met gelamineerde plankdelen en afgewerkt met een half transparante kleurbeits in een paarszwarte kleur. Deze kleur versterkt het autonome karakter van het trappenhuis.

De drie verdiepingen zijn allemaal van een andere vloerafwerking voorzien, zo krijgt elke ruimte een eigen sfeer. De fotostudio op de begane grond is uitgevoerd met een brute betonvloer, de eerste verdieping met een witte kunststof gietvloer en het atelier op zolder met een kopshouten vloer van Frans eikenhout. Delen van bestaande wanden zijn overal intact gelaten wat voor een rijk patina zorgt, dat in contrast met de verder strakke afwerking, aan zeggingskracht wint. In de studio dienen zij bijvoorbeeld als een sterke achtergrond voor het fotografische werk.

Gerelateerd

Tags:
  1. Romy Treebusch

    Ik ben erg geïnteresseerd waar in Den Haag dit pand staat. mvg Romy Treebusch

    Reageer

Schrijf een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.