Sculpturale villa’s Bussum

Sculpturale villa’s Bussum

Door: Petra Starink | 01-03-2017

In Bussum zijn 3 witte sculpturale villa’s, naar ontwerp van LEVS architecten  met de namen Muiden, Naarden en Bussum opgeleverd en verwijzen naar de 3 gemeenten die afgelopen jaar zijn samengevoegd tot Gooise Meren. De villa’s maken deel uit van het stedenbouwkundige plan voor Spoorzone Zuid aan weerskanten van de drukke spoorlijn.

De drie sculpturale gebouwen staan in een semi-openbaar gebied tussen de hoofdweg en het in 2011 opgeleverde Gewestkantoor. De villa’s sluiten qua schaal en maat aan op de omliggende villa’s aan de Brinklaan die dateren uit het einde van de 19e eeuw.

Lichte baksteen

Elk gebouw bevat 18 vrije sector huurappartementen van 65 tot 110 m². Door de karteling van de voetprint en het verspringen van de grote uitkragende balkons ontstaan sculpturale volumes. De gebouwen zijn gemaakt van lichte baksteen, net zoals de woningen van Koster, de naastgelegen woonoase die LEVS architecten in 2010 realiseerde. De witte betonranden en de verspringende balkons geven de volumes een horizontale geleding.

Geluidsbuffer

De gebouwen zijn onderdeel van het landschappelijk ingerichte terrein met een openbare wandelroute over de Gewest- en de Kosterlocatie. De eilanden rondom de villa’s zijn groen aangeplant.  Het Gewestkantoor en de appartementen van Koster vormen aan de spoorzijde een geluidsbuffer voor de drie appartementenvilla’s en het gebied erachter. Onder het terrein ligt een parkeergarage van 4.000 m² met 175 openbare en privé parkeerplaatsen. De villa’s hebben een directe toegang tot deze parkeergarage. Op de daken, verborgen achter een hoge dakrand staan tientallen zonnepanelen.

Project Spoorzone Zuid

Met deze drie villa’s is het vierde deelontwerp van het overkoepelende project Spoorzone Zuid gerealiseerd. Langs een van de drukste spoorlijnen van Nederland is een stukje Bussum ontstaan met een mix van wonen en werken in een groen, autovrij gebied. Aan de westzijde van het spoor is de transformatie van de voormalige chocoladefabriek Bensdorp begonnen. Dit is het laatste project van deze grote gebiedstransformatie in het centrum van Bussum.

Projectgegevens

Naam project Appartementenvilla's Bussum
Locatie Brinklaan, Bussum
Programma/functie 3 appartementenvilla's met 54 vrije sector huurwoningen
Architectenbureau LEVS architecten
Opdrachtgever(s) Noordersluis Bouwgroep
Hoofdaannemer Noordersluis Bouwgroep
Beeld LEVS architecten

Gerelateerd

Tags: ,
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.