Sculptuur in het duinlandschap

Sculptuur in het duinlandschap

Door: Peter Visser | 05-11-2015

In het duinlandschap tussen Schoorl en de Noordzee staat een mix van woningen, variërend van oude boerderijen tot moderne villa’s. Studio PROTOTYPE voegde daar een moderne interpretatie van een woonboerderij aan toe. Helemaal hedendaags, maar met verwijzingen naar bestaande boerenschuren in dit gebied.

Het huis bestaat uit een aaneenschakeling van volumes met elk een eigen, specifieke functie. Bibliotheek, mediaruimte, atelier, living en slaapkamers hebben elk een eigen vorm, grootte en sfeer. Lichte, donkere, open en gesloten woonruimten wisselen elkaar af en worden met elkaar verbonden door een open ruimte, die midden door het hele huis loopt en uitmondt op een grote veranda.
De kopgevel van de villa is voorzien van een massief stalen huid, die het silhouet versterkt. Hier oogt het gebouw hoog en massief als contrast met het weidse landschap eromheen. In de langsgevels spelen de verschillende volumes een spel binnen de enveloppe van het huis. Deze gevels zijn bekleed met geprofileerde geanodiseerde aluminium gevel- en dakplaten.
Drie jaar is er gewerkt aan deze villa met een extreem hoog afwerkingsniveau. De architect was van begin tot eind intensief betrokken, niet alleen als ontwerper, ook deels in de rol van aannemer, leverancier en adviseur. Studio PROTOTYPE ontwikkelde een transparante coating waardoor de donkere stalen walshuid zichtbaar is gebleven in het exterieur.
Aan de binnenzijde loopt de stalen huid door en vormt een mooi contrast met de lichte esdoorn afwerking. Verschillende, ook door de architect ontworpen, interieurelementen maken van de villa één geheel. Alle ruimtes lopen naadloos in elkaar over door de open structuur is er veel onderling oog- en oorcontact in het huis.

Projectgegevens

Fotografie: Jeroen Musch

Dit artikel is gepubliceerd in ArchitectuurNL nummer 6 van 2015.

Gerelateerd

Tags: , ,
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.