Sfinxen met glanzende aluminium huid

Sfinxen met glanzende aluminium huid

Project
Door: Redactie ArchitectuurNL | 31-10-2006

Projectgegevens

OntwerpteamNeutelings Riedijk architecten, Rotterdam
Opdrachtgever en hoofdaannemerBouwfonds Wonen Noord-West, Haarlem
Adviseur ConstructiesBierhaus Konstrukteurs, Rotterdam
Oplevering2003
Technisch ontwerp en bouwadviesBureau Bouwkunde, Rotterdam
Differentiatie70 appartementen in vijf woongebouwen
TekstPaul Groenendijk
Foto'sGer van der Vlugt

De blokken lopen taps toe om het uitzicht vanuit de boulevardappartementen zo min mogelijk te belemmeren. Ook hebben alle ruimtes hierdoor op het meer gerichte ramen.
De vijf woongebouwen omvatten elk veertien appartementen. Op de begane grond vormen een parkeergarage en de bergingen een gesloten funderingsbak.
Aan de achterzijde op het zuiden zijn in het schuine dakvlak terrassen uitgesneden.

De Sfinxen staan in een rietkraag die een zachte overgang vormt met de oever en tevens dient als hydrofyt filter voor waterzuivering. Door de rietkraag lopen de verzonken afritten naar de parkeergarage en de toegang naar de entreehal. De openbare ruimte is ontworpen als integraal onderdeel van het project.
Het lag aanvankelijk in de bedoeling om deze sculpturale gebouwen een gladde, maar onregelmatige huid te geven. Door de eisen van Rijkswaterstaat bleken veel materialen niet toepasbaar. Zo zouden vernisresten van hout of druipwater van zink het water vervuilen. Het materiaal dat aan alle eisen het best voldeed, bleek aluminium. De aluminium beplating is weliswaar glad, maar bobbelt toch licht door de onregelmatige bevestiging op een houten frame. De aluminiumplaten zijn met grove felsnaden aan elkaar gezet, wat een horizontale belijning geeft. Het zilveren metaal glinstert en spiegelt in de zon.

     

Gerelateerd

Tags:

    Schrijf een reactie

    Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.