Showroom en kantoor Flos

Showroom en kantoor Flos

Project
Door: Redactie ArchitectuurNL | 05-10-2009

Projectgegevens

ProjectteamHans Maréchal en Marie-Louise Rooijmans
OpdrachtgeverFlos, Amsterdam
Start bouwApril 2008
OpleveringOktober 2008
Bruto vloeroppervlakte 425 m2, waarvan kantoor 125 m2
Bruto inhoud 1.400 m3
Totale kosten € 280.000
Leveranciersglazen binnenwanden Citterio SV, Amstelveen
los meubilair Moroso, Lensvelt
open keuken Arc Linea
TekstDorine van Hoogstraten
Foto'sFotostudio De Winter

In het robuuste Cruquiuskwartier in Amsterdam vestigden zich niet alleen architectenbureaus, maar ook het Nederlandse kantoor van lichtfabrikant Flos International. . Hans Maréchal van M+R sloot met een sobere inrichting aan bij de stijl die door Dedato ontwerpers en architecten was ingezet, zodat het interieur van Flos in dit gebouw een vanzelfsprekend karakter kreeg. Flos is in de jaren zestig in Italië opgezet en bracht sindsdien een aantal moderne klassiekers op het gebied van verlichting op de markt. Bekend is bijvoorbeeld de vloerlamp Arco die zich vanuit een blok marmer ver de ruimte in buigt, al in de jaren zestig ontworpen door Achille en Pier Giacomo Castiglioni, of de schemerlamp die op een gouden geweer is gemonteerd naar ontwerp van Philippe Starck. Een echt Italiaans designmerk met vestigingen over de hele wereld, dat sinds drie jaar een apart Nederlands kantoor heeft.

Krachtige eenvoud
Omdat Flos regelmatig samenwerkt met M+R Interieurarchitecten, was de keus snel gemaakt toen in 2005 het kantoor in Amsterdam ingericht moest worden. Het Cruquiuskwartier* is in fases gebouwd, en Flos vestigde zich aanvankelijk in een bescheiden ruimte op de begane grond van het eerste gedeelte. Toen in 2008 een grotere ruimte vrij kwam op de derde verdieping, waar aangrenzend de showroom van het Italiaanse meubelmerk Moroso werd ingericht, besloot Flos te verhuizen. Opnieuw ontwierp M+R de ruimte. Steekwoorden daarbij zijn –aansluitend op de architectuur van het Cruquiuskwartier – krachtige eenvoud.

Opvallend bij binnenkomst is de gigantische eettafel met dertig oranje stoelen en een serie grote hanglampen van Marcel Wanders er boven (de skygarden, ook een product van Flos). Daarnaast een roestvrijstalen keukenblok waar de olijfolie klaar staat alsof iemand elk moment pasta kan gaan klaarmaken. Een onverwacht statement in een showroom voor verlichting. Het idee is om het gewenste imago te versterken door ter afsluiting van een producttraining samen een mediterrane maaltijd te nuttigen in een stijlvolle, kalme omgeving.

Ruime opzet
In deze opstelling lijken de lampen op het eerste gezicht ondergeschikt. Deze showroom rekent definitief af met het beeld van de lampenwinkel die zo vol staat dat de klant met een schoudertas zich niet durft om te draaien uit angst iets kapot te maken. Toch zijn de lampen bij nader inzien prominent in de ruimte aanwezig. De al genoemde reeks hanglampen van Marcel Wanders trekt de aandacht, net als de lamp die bestaat uit een grote bos gloeilampen bij de entree, een ontwerp van Achille Castiglioni. En ja, er blijken toch ook kasten te staan met andere moderne klassiekers – een feest van herkenning met highlights van ontwerpers als van Starck, Jasper Morrison en Rodolfo Dordoni. Ze zijn wat terughoudend tegen de wand geplaatst, maar zeer aanwezig voor wie er oog voor heeft. En in het midden van het pand, het verst van het daglicht, bevindt zich zelfs nog een ‘echte’ showroom, al is hij relatief bescheiden van formaat en ruim opgezet.

Maar de mooiste plek is gereserveerd voor de werknemers van Flos. Zij zitten waar de lampen het minst goed tot hun recht zouden komen, aan het raam. Het uitzicht is weids, westwaarts over het water. Schuifpuien geven toegang tot het royale dakterras, in de zomer moet het er goddelijk werken zijn, temidden van licht, lucht, ruimte en design.

Grote gebaren domineren
M+R heeft de ruimte van 425 vierkante meter terughoudend ingericht met oog voor detail en voor de algehele verlichting. De vloeren zijn van glad beton, de plafonds zijn opengelaten zodat het luchtbehandelingsysteem en de industriële kabelgoten zichtbaar zijn. Lichte aluminium puien scheiden de afzonderlijke functies, verder is er nauwelijks in de ruimte ingegrepen. Het resultaat is dat de grote gebaren als de tafel en de lampen domineren. Het gebouw leverde transparantie, uitzicht, heldere lijnen en eenvoud – de kwaliteiten die M+R heeft versterkt met veel hulp van de producten die er verkocht moeten worden. Want juist licht levert een essentiële bijdrage aan de kwaliteit van een interieur. Zo heeft M+R de organisatie en de locatie naadloos op elkaar laten aansluiten.

     

Gerelateerd

Tags:

    Schrijf een reactie

    Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.