SintLucas College Eindhoven

SintLucas College Eindhoven

Door: Petra Starink | 24-01-2017

Het SintLucas College in Eindhoven is ontworpen door architectenbureau cepezed, dit in nauwe samenwerking met Arup. Het is niet alleen een schoolgebouw maar ook een hotspot om te leren, te ontmoeten en te inspireren. Met zijn prominente plek in het creatieve stadsdeel Strijp-S en alle mogelijkheden en faciliteiten, stimuleert het nieuwe gebouw een wisselwerking tussen leren en praktijk.

Het SintLucas College is een school voor creatief-technische en ondernemingsgerichte (v)mbo-opleidingen. Naar ontwerp van cepezed is het monumentale pand getransformeerd tot de nieuwe huisvesting. De school zocht daarbij aansluiting bij de veelheid aan creatieve instellingen en bedrijfjes die zich sinds het vertrek van Philips in het gebied gevestigd hebben.  Binnen de school is alles gericht op het creëren van een echte creative community.

Architectonisch ontwerp

Het architectonisch ontwerp is hieraan volop dienstbaar middels een ruimtelijke opzet met een coherente en doordachte aaneenschakeling van functies. Zowel ruimtelijk als functioneel bestaat een grote diversiteit aan vertrekken, van theorielokalen tot praktijk- en instructieruimten, van overlegruimten tot spreekkamers voor de docenten en van individuele studiecellen tot een groot en gemeenschappelijk gebouwhart.

De basisstructuur is gebaseerd op die van de oorspronkelijke bebouwing, die een elementaire opzet kent van twee langgerekte, tweelaagse bouwstroken met aan de noordwestzijde van iedere strook een reeks paviljoens. Aan de zuidkant zijn de stroken verbonden door een bouwblok waarin de culturele organisatie Plaza Futura gevestigd is.

Gebouwhart

De nieuw te bouwen middenzone met onder meer het gebouwhart is helemaal gericht op kruisbestuiving; met anderen binnen de school, maar ook met de buitenwereld. Zo is een commerciële straat opgenomen met bijvoorbeeld een bijzonder geoutilleerde printshop, waar zowel studenten als externen gebruik van kunnen maken en zijn de creatieve studio’s voor bijvoorbeeld fotografie en AV-montage buiten lestijden ook te huur voor externen. De ontsluiting van zowel de bestaande bouw als de hoge nieuwbouw daartussen, aan de kop tegenover Plaza Futura, is georganiseerd vanuit het multifunctionele gebouwhart, dat onder meer dient als restaurant, expositieruimte, samenkomst- en opvoeringszaal.

Onder het motto ‘zien werken, doet werken’, maar ook voor de oriëntatie en een prikkelende, gedifferentieerde ruimtelijke beleving en veel daglichttoetreding is er veel transparantie het complex gebracht. De nieuwe en bestaande bouw zijn helder te onderscheiden en hebben zichtbaar ieder hun eigen karakteristiek en waarde. In september 2016 is het gebouw in gebruik genomen.

Projectgegevens

Naam project SintLUcas College Eindhoven
Locatie Torenallee 75 (Strijp S), Eindhoven
Programma/functie Onderwijsgebouw voor circa 1400 studenten
Architectenbureau cepezed
Gebruiker(s) SintLucas College
Hoofdaannemer Aannemersbedrijf MP Drijvers
Interieurontwerper architectenbureau cepezed, Delft
Adviseur constructie Laride
Adviseur installaties Arup, Amsterdam
Adviseur bouwmanagement Moonen Bouwgroep
Oplevering september 2016
Bruto vloeroppervlakte 16.842 m²
Beeld Jannes Linders

Gerelateerd

Tags: ,
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.