Sloop bedreigt LOKV-pui

Sloop bedreigt LOKV-pui

Door: Redactie ArchitectuurNL | 26-01-2014

Om het College van B&W Utrecht te overtuigen van de waarde van de zogenoemde LOKV-pui aan de Ganzenmarkt in Utrecht is een petitie overhandigd. Mooie opsteker voor de initiatiefnemers is dat de Commissie Welstand en Monumenten inmiddels unaniem besloot voor behoud te tekenen.

Met de dreigende afbraak van deze uitgesproken postmodernistische pui die de Utrechtse architect Mart van Schijndel in 1984 ontwierp, gaat volgens de initiatiefnemers een belangrijk icoon voorgoed verloren. Niet alleen omdat het een beeldbepalend bouwwerk voor Utrecht is, maar ook voor Nederland en vooral ook omdat het een trefzekere vertolking is van een weloverwogen culturele en architectonische stellingname aan het eind van de 20e eeuw.

Door de opvallende vormentaal en referenties naar eerdere stijlstromingen neemt het LOKV een aparte plaats in de Nederlandse architectuurgeschiedenis in. Volgens de huidige eigenaar is sloop noodzakelijk om een nieuwe huurder te vinden. Eerder sloopte dezelfde eigenaar al de gevel van het voormalige NIVEL kantoor in de Drieharingstraat 6, ook een ontwerp van Mart van Schijndel.

Projectgegevens

Architect Mart van Schijndel
Oplevering 1985
Opdrachtgever Landelijk Ondersteuningsinstituut voor Kunstzinnige Vorming

Dit artikel is verschenen in ArchitectuurNL 1-2014.

Gerelateerd

Tags:
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.