Spel van glas en gelijmd metselwerk voor winkel met woningen

Spel van glas en gelijmd metselwerk voor winkel met woningen

Project
Door: Redactie ArchitectuurNL | 31-10-2006

Projectgegevens

ArchitectGroupa Aukett, Rotterdam
OpdrachtgeverH. Singels, Hoofddorp
HoofdaannemerMidreth Bouwbedrijf, Mijdrecht
Adviseur ConstructiesPieters Bouwtechniek, Delft
Adviseur Bouwkosten, bouwmanagementBVF, Limmen
OpleveringJuni 2004
Bruto vloeroppervlakwinkel 450 m2, appartementen 1.950 m2
Bruto inhoud8.000 m3
Differentiatie9 appartementen en een winkel
Bouwkosten€ 1.900.000 incl. installaties, excl. inrichting en BTW
TekstPaul Groenendijk
Foto'sGer van der Vlugt

De opdrachtgever van dit winkelcomplex aan de Marktlaan in Hoofddorp wilde een maximaal winkeloppervlak op de begane grond. Voor het winkelgedeelte zijn verschillende indelingsvarianten mogelijk, met één of twee winkels en vides van verschillende omvang.
De appartementen variëren in grootte van 110 tot 140 vierkante meter en liggen globaal in twee stroken aan weerszijden van een centrale patio van 6 bij 6 meter. Hier bevinden zich de entrees en de toegang tot lift en trappenhuis. Tevens brengt de patio extra daglicht centraal in de woningen en via een glazen dak in de winkel. Er is een kelder met opslagruimte voor de winkel en bergingen voor de woningen. De onderste appartementen hebben een split-level.

De gevels zijn bekleed met verlijmde baksteen. De terugliggende vlakken zijn in een afwijkend verband verwerkt. Hier kunnen de glazen puien van de woonruimtes voorlangs worden weggeschoven. Als borstwering bij de schuifpuien is glas toegepast. De patiogevels zijn gebruikt om extra licht in de woningen te brengen; de zijwanden zijn immers geheel gesloten. Ze zijn opgebouwd uit houten puien met een matglazen invulling. Overdag dringt daglicht in de woningen. Hekwerk en plafonds van de galerijen in de patio zijn van metaalgaas. Een andere manier om meer licht de woningen en de winkel te laten doordingen is het gebruik van vlakke betonnen vloeren zonder balken en slanke ronde kolommen.

     

Gerelateerd

Tags:

    Schrijf een reactie

    Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.