Spiegelzaal kunstencentrum Willem Twee

Spiegelzaal kunstencentrum Willem Twee

Door: Redactie ArchitectuurNL | 09-01-2018

Kunstencentrum Willem Twee voor Muziek en Beeldende kunst in ‘s-Hertogenbosch heeft een nieuwe entree, De  Spiegelzaal. Het ontwerp voor de multifunctionele ingang en hal is van Reset Architecture.

Multifunctionele hal kunstencentrum

Willem Twee is gevestigd in een monumentale sigarenfabriek. Met het in gebruik nemen van de Spiegelzaal is een nieuwe situatie ontstaan waardoor het gebouw overdag beter bezocht kan worden. Aan Reset Architecture werd gevraagd een ontwerp te maken voor een multifunctionele ingangshal die functioneert als foyer voor de popconcertzalen, tentoonstellingsruimte en ruimte met flex-werkfaciliteiten. Deze combinaties vertegenwoordigen alle kunstactiviteiten in het gebouw in een open en informele setting.

Reset Architecture

Reset Architecture veranderde alle ruimtelijke condities met één duidelijke architectonische ingreep. Er is een glazen carré, parallel aan de vier de muren van de hal geïntroduceerd. Omhuld door glas, de transparantie en het zachte licht is hierdoor een unieke sfeer ontstaan.

Monumentale karakter behouden

Door de ingetogen aanpak blijft het monumentale karakter behouden. Ook in de lay-out van het plan blijft de heldere structuur van de zaal intact. De zitgelegenheden zijn gepositioneerd in lijn met de stalen kolommen zodat een logische duidelijke organisatie van de ruimte is ontstaan.

Ontwerpproces

Het ontwerpproces heeft tot slimme maar eenvoudige oplossingen geleid..
De geharde glaspanelen staan onder een hoek van 3,5 graden om flutter echo en reflectie van het glas te verminderen. Een lange nagalmtijd van meer dan 2 seconden in de ruimte moest worden opgelost om een prettige akoestiek te behalen. Baffles gemaakt van gerecyclede kleding, zijn met magneten op de bestaande stalen balken bevestigd om te voorkomen dat het monument blijvend aangetast zou worden.

Projectgegevens

Naam project Spiegelzaal Willem Twee
Locatie Boschdijkstraat 100, Den Bosch
Programma/functie Kunstencentrum
Architectenbureau Reset Architecture
Projectteam Theo Mathijssen, Tess Landsman, Ylse Hetterscheid
Opdrachtgever(s) Gemeente 's-Hertogenbosch, Stichting Willem Twee
Hoofdaannemer Hoedemakers Bouw
Oplevering 2017
Beeld Stijn Poelstra

Gerelateerd

Tags: ,
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    %d bloggers liken dit: