Starterswoningen Korte Mouwen, Den Haag

Starterswoningen Korte Mouwen, Den Haag

Project
Door: Redactie ArchitectuurNL | 21-09-2010

Projectgegevens

Projectarchitect Theo Kupers
Medewerkers Perry Klootwijk, Annemarie Boot, Nadja Borkowski, Floris le Conge Kleyn, Rob Kotte
Opdrachtgever Bouwfonds Ontwikkeling Delft
Hoofdaannemer Bam Woningbouw Den Haag
Adviseur constructie Buro Baas, Rotterdam
Start bouw Januari 2009
Oplevering December 2009
Bruto vloeroppervlakte 5014 m2
Bruto inhoud 13.135 m3
Differentiatie 43 koopwoningen in verschillende categorieën, incl. parkeerveld en 2 fietsenbergingen
Bouwkosten € 4.675.000
Leveranciers Dakpannen Rasenberg natuursteen, Riel
Tekst Peter Visser
Foto's Roos Aldershoff, Peter Visser

De starterswoningen zijn gegroepeerd rond twee autovrije hoven met een breedte van 7,5 meter. Sommigen liggen direct aan de hof, andere woningen springen op de begane grond een meter in. Deze laatsten hebben een iets bredere beukmaat (4,5 i.p.v. 4,2 meter) waardoor het bruto vloeroppervlak gelijk blijft. Alleen de woningen aan het eind van de twee hoven zijn groter met een extra breedte van 60 centimeter. De woningen naast de twee fietsenstallingen hebben boven de begane grond een extra beuk.

De woningen hebben allemaal een privé buitenruimte aan de achterzijde in de vorm van een bescheiden tuin of een veranda boven het water. Aan de voorzijde is een semiopenbaar gebied ontstaan, waarbij vooral de teruggelegde woningen uitnodigen tot het creëren van zitjes. Door de woningen op verschillende wijze te schakelen en te spiegelen is er een grote diversiteit ontstaan, waarbij toch veel standaardisatie kon worden gehandhaafd. De bewoners konden binnen de rationele opzet de woningplattegronden zelf samenstellen uit een ontworpen catalogus van standaardelementen.
Schaal en kappenplan van de woningen zijn geïnspireerd door het oorspronkelijke kassenlandschap in dit gebied. Voor de materialisatie is gekozen voor een kloek formaat roodbruine baksteen, houten kozijnen, terugliggende geveldelen in roomwit gewaasde houten delen en grote vlakke keramische dakpannen. Aan de westzijde van het project zijn twee afgesloten parkeerterreinen en beide hoven hebben een inpandige fietsenberging die zowel vanaf het parkeerterrein als vanaf de hoven ontsloten worden.

     

Gerelateerd

Tags:
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.