Stedenbouwkundige aansluiting op bestaande assen

Stedenbouwkundige aansluiting op bestaande assen

Project
Door: Redactie ArchitectuurNL | 03-11-2006

Projectgegevens

Architect Frans Pauw architekt, Rotterdam
Opdrachtgever Vestia Rotterdam Feijenoord i.s.m. Estrade Projecten, Rotterdam
Hoofdaannemer BAM Woningbouw, Volker Bouwmaatschappij, Rotterdam
Adviseur Constructies J. Put adviesbureau, Rotterdam
Adviseur Bouwfysica Cauberg- Huygen, Rotterdam
Ontwerp Frans Pauw
Oplevering oktober 2004
Totale stichtingskosten € 11.240.000 (exclusief grond)
Bouwsom € 8.295.000, incl. installaties (€ 920.000), excl. inrichting en BTW
Bruto vloeroppervlak 11.583 m2
Bruto inhoud 32.228 m3
Differentiatie 85 woningen in 10 basistypen
Leverancier metselsteen structo-mix Huwa, Spijk
Tekst Iris Knapen
Foto's Daria Scagliola en Stijn Brakkee

Dat de Rotterdamse wijk Charlois veel fraaie en groene plekken kent, is bij velen niet bekend. Een voorbeeld is het Zuiderpark. Hier verrezen 85 eengezinswoningen en appartementen die het omliggende gebied een impuls geven. De woningen zijn betaalbaar voor de lagere en middeninkomens.

Stedenbouwkundig is aangesloten op de bestaande noord-zuidassen in de wijk. Dit leidde tot drie U-vormige bouwblokken met eengezinswoningen en een langgerekt blok met woonhuizen en een appartementencomplex.

De dwingende verkaveling leidde deels tot huizen met tuinen op het noorden. Om bezonning te garanderen zijn de hoeken van het bouwblok open gelaten en aan de tuinzijde schuine daken toegepast.

De voorgevels kregen reliëf door subtiel terugliggend metselwerk, nissen, erkers en terrassen. Hierdoor is elke woning herkenbaar en ontstaat niet één lange ononderbroken gevelwand.

De woningen zijn ontworpen in zes basistypes met diverse uitbreidingsopties, waaronder een uitbreiding van de achtergevel.

Het appartementengebouw vormt uit oogpunt van ruimtewinst één geheel met de rij eengezinswoningen. De eenheid wordt benadrukt in de plint die langs dezelfde rooilijn als de huizen loopt.

Het gehele project is bewust terughoudend vormgegeven. De toepassing van drie kleuren handvormsteen (rood, lever, bruin) en het subtiele reliëf doen het werk. Bovendien sluit de vormgeving goed aan op die van de bestaande woningbouw. Jammer is dat de detaillering van de gevels in de Huismanstraat niet in dezelfde mate is doorgezet in de gevels aan de Verboomstraat.

     

Gerelateerd

Tags:
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.