Stripe House

Stripe House

Project
Door: Petra Starink | 25-09-2012

In Leiden staat een gestreept huis het ‘Stripe House’ ontworpen door GAAGA architecten. Het project is speciaal en uniek vanwege het bijzondere, ambachtelijke stucwerk van de buitengevel.

De architect koos voor het streeppatroon om de alzijdigheid van het gebouw te versterken, de verschillende gevelvlakken met elkaar te verbinden en de perspectivische werking van de kubusachtige basisvorm te versterken. De lijnen zijn gerealiseerd door handmatig met verschillende mallen lijnen te kerven in half uitgehard stucwerk en het gekerfde stucwerkoppervlak vervolgens na te behandelen en glad te maken.

De woning is gebouwd op een redelijk klein perceel, maar toch is een kwart van de grond gereserveerd voor een beschutte tuin. Dit zorgt voor een geleidelijke overgang van publieke naar privé-omgeving en houdt daarnaast de buren op afstand. De woning zelf heeft drie even grote verdiepingen die allemaal verschillende functies hebben. Hoe hoger, hoe meer privé de functie van de verdieping. Op de begane grond bevinden zich een kantoorruimte en de patio, dan komen de keuken, woon- en eetruimte en bovenin bevinden zich twee slaapkamers en de badkamer. Door een groot raam is er in de hele woning voldoende licht en bovendien biedt het raam een mooi uitzicht op de Nederlandse luchten.

Projectgegevens

Locatie Wattstraat 8, Leiden
Ontwerp GAAGA architecten
Aannemer Verbeij Bouw, Boskoop
Stucwerk Mulder Afbouw - Maarten Mulder
Bouwtechniek IMD Raadgevende Ingenieurs BV, Rotterdam
Fotografie Marcel van der Burg (www.primabeeld.nl)
Team Esther Stevelink and Arie Bergsma

Gerelateerd

Tags:
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.