Studio met werkplaats, Geldrop

Studio met werkplaats, Geldrop

Project
Door: Redactie ArchitectuurNL | 31-08-2007

Projectgegevens

Projectarchitecten Marcel van der Lubbe en Jannie Vinke, Bureau: ANA architecten
Projectteam Sander Monteiro en Stephanie Lama
Opdrachtgever Studio Van Eijk – Van der Lubbe
Hoofdaannemer Maas Bouwbedrijf, Someren
Adviseurs constructie Van Meijl bouwkundig adviesburo, Someren-Eind
Start bouw Maart 2006
Oplevering Mei 2006
Bruto vloeroppervlakte 126 m²
Bouwsom € 90.000 incl. installaties, excl. inrichting en BTW
Tekst Jan Bol
Foto's ANA architecten

In de achtertuin van een woonhuis aan de Sluisstraat in Geldrop staat een gloednieuwe studio met werkplaats. De locatie is net buiten de kom van het dorp, net over de nieuwe randweg die oude radiaal doorsnijdt. De studio is achterom bereikbaar via een pleintje met garageboxen van een nieuw appartementenblok even verderop. De buurman in de rij met oude woningen aan de Sluisstraat is een kleine aannemer die aan het plein een loods heeft. De nieuwe studio heeft de achtergevel gelijk met de rooilijn van de bestaande loods en sluit in de helling van het lessenaarsdak aan op dat van die bestaande bebouwing. Voor de gemeente en voor de buurt is de studio een welkome aanvulling die enige structuur en levendigheid brengt in de omgeving.
De bouwkundige opzet van de studio is heel simpel. Het gebouw is opgetrokken uit kalkzandsteen. Ongeveer in het midden staat een stalen spant waarop een stalen constructie aansluit voor een verdiepingsvloer die een klein deel van de totale gebouwoppervlakte beslaat. Het dak wordt op traditionele wijze gedragen door houten gordingen.

De materialisatie is heel sober. De strakke gevel is voorzien van een huid van groene stalen golfplaat. De gevelbekleding is doorgezet over grote garagedeuren die de werkplaats ontsluiten. Binnen is de kalkzandsteen glad gepleisterd, is de vloer van gevlinderd beton, en zijn de wanden, ook onder de eenvoudige houten trap, voorzien van kastruimten met veel deurtjes en laden. De kanaalplaatvloeren van de verdieping zijn aan de onderzijde in het zicht gelaten, net zoals de staalconstructie. De werkplaats sluit op de begane grond aan op een flexibele lunch- en werkplek. De tussenwand is verrijdbaar, waardoor een grote ruimte kan ontstaan. Vanuit de studio op de verdieping is ook zicht op en dus contact met de werkplaats beneden.
In het lessenaarsdak zijn knikken gemaakt voor reusachtige dakkapellen die omzoomd zijn met forse witte, ter plaatse uitgetimmerde raamlijsten, als grote ogen die de wereld inkijken. Door deze dakkapellen en door een raampartij over de volle breedte bovenin de gevel aan de hoge zijde komt er een zee van licht van boven in het interieur. De hoge positie van de gevelopeningen voorkomt dat je rechtstreeks bij de buren naar binnen kijkt.

Gerelateerd

Tags:
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.