Studiocomplex Mediahaven

Studiocomplex Mediahaven

Door: Petra Starink | 15-10-2013

Mediahaven is een ontwerp van V8 architects. Het gebouw ligt aan de Amsterdamse stadshaven Minerva en is in juli opgeleverd. Het ontwerp refereert aan de schaal en karakter van de havens; robuuste details bepalen het interieur en exterieur, waarbij staal, beton en glas de hoofdbestanddelen zijn. De essentie van de televisiestudio de flexibele ‘black box’ vormt het leidmotief voor de architectuur van het gebouw.

Het westelijk havengebied van Amsterdam transformeert de aankomende jaren tot een vitale stedelijke omgeving met creatieve bedrijfjes. Mediahaven vormt hierin een belangrijke bouwsteen. Bijzonder aan het gebouw is dat het zowel de voorkant als de achterkant van televisie maken laat zien. De aanwezigheid van publiek bij opnames benadrukt het open karakter. De entree is gekoppeld aan het atrium dat tijdens televisieopnames functioneert als foyer en zichtbaar is vanaf de haven. De foyer kan aan de waterkant volledig worden geopend door middel van industriële vouwdeuren van 5 meter hoog en verbindt de studio met de haven. De volledig glazen voorgevel in combinatie met het atrium geeft iedere gebruiker zicht op het water.

Projectgegevens

Locatie Moermanskkade 111 Amsterdam
Odrachtgever Mediahaven Vastgoed B.V.
Architect V8 architects Rotterdam
Projectteam V8 Rudolph Eilander, Michiel Raaphorst, Patrick Ton, Csaba Rajnai
Ontwikkelaar / projectcoördinatie Impact Vastgoedrealisme B.V.
Adviseur constructie Zonneveld Ingenieurs B.V.
Adviseur installaties Hori raadgevend ingenieursbureau B.V.
Adviseur Akoestiek en bouwfysica LBP Sight B.V.
Aannemer Uijtewaal Bouw B.V.
Bruto vloeroppervlakte 6.900 m² (incl. 2.100 m2 parkeergarage)
Programma kantoren, 2 studio’s, kleed- en productieruimten, expeditie, parkeren
Ontwerp en aanvang bouw 2010 en 2011
Oplevering 2013
Bouwsom inclusief installaties € 7.000.000
Fotografie Jeroen Musch

Ruwe karakter interieur

Het ruwe karakter van het interieur is mogelijk gemaakt door een combinatie van ambachtelijke bouwmethoden en gebouwinstallaties. De bouwmethode laat zien hoe de constructie is opgebouwd waarbij de planken van de bekisting zich aftekenen in de plafonds. De installaties en luchtkanalen zijn in de vloeren gestort. Het betonnen skelet biedt hiermee de mogelijkheid overal vloerverwarming en plafondkoeling toe te passen. De verlichting is gecombineerd met akoestische elementen en vormt een integraal onderdeel van het interieur. Eén compacte kern omvat alle faciliteiten en geeft toegang tot de parkeergarage, de productieruimtes en de kleedkamers. In het ontwerp is constructief rekening gehouden met een uitbreiding van de kantoren bovenop de studio van 1.200 m2.

Gerelateerd

Tags:
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.