Studioninedots ontwerpt transformatie Bovenbouwwerkplaats Wisselspoor

Studioninedots ontwerpt transformatie Bovenbouwwerkplaats Wisselspoor

Door: Redactie ArchitectuurNL | 20-04-2020

Studioninedots presenteert het ontwerp voor de transformatie van de voormalige Bovenbouwwerkplaats in Utrecht, dat de hotspot van Wisselspoor deelgebied 1 als onderdeel van de herontwikkeling van het NS-werkterrein gaat worden.

Bovenbouwwerkplaats voor bedrijven en horeca

De Bovenbouwwerkplaats krijgt rondom, aan alle buitenzijden, ruimte voor kleinschalige bedrijven en horeca, voor buurtfuncties en kwartiermakers. Binnen deze zoom van werkunits wordt het hart van de loods vrijgespeeld voor een parkeerhuis. Vorm en textuur van de nieuwe gevel maken van het parkeerhuis een abstract en gelaagd decor voor het blijvend industriële karakter van de werkplaats.

Autoluw Wisselspoor

Eén centrale voorziening waar het parkeren wordt geconcentreerd en wordt verhuld, is een onverwachte eén praktische, ruimtelijke én sociale oplossing. Wisselspoor wordt namelijk autoluw. Om hier een ontspannen, parkachtige omgeving te realiseren, parkeren bewoners en bezoekers hun auto dicht bij de entree van het gebied en gaan te voet verder. Zo worden verkeersbewegingen beperkt en auto’s op straat vermeden, ook in de aangrenzende Tweede Daalsebuurt. Met het clusteren van functies en deze zichtbaar te maken, wordt de Bovenbouwwerkplaats een natuurlijke trekker die ontmoetingen faciliteert. De loopbewegingen van en naar de bedrijven, de horeca en de parkeergarage dragen bij aan het actief gebruik van de groene omgeving.

Industrieel karakter oude werkplaats blijft behouden

Studioninedots koestert het industrieel karakter van de oude werkplaats. De kenmerkende structuur, daken, façades en details blijven behouden of worden teruggebracht. In contrast daarmee wordt het hogere volume, het parkeerhuis, bekleed met concave, aluminiumkleurige delen strekmetaal in verschillende breedtes. Deze geveldelen lopen door tot op de werkvloer en vormen zo tevens de achterwand van de rauwe, onafgewerkte werkruimten. Doordat de nieuwe gevel als een geplooid gordijn langs het gebouw is dichtgetrokken, varieert het aanzicht gedurende de dag en door de seizoenen heen. Het reliëf word ’s avonds subtiel aangelicht zodat het ook in het donker een baken in de buurt is.

Studioninedots en DELVA Landscape Architecture|Urbanism

Het parkeerhuis is een Cityplot-element bij uitstek. Cityplot is de strategie die Studioninedots ontwikkelde om gebieden op een organische manier te transformeren naar een stadse wijk. Binnen een optimale menging van mensen, functies en gebouwtypen geven gebruikers daar samen betekenis aan. Studioninedots en DELVA Landscape Architecture|Urbanism stelden in opdracht van Synchroon een dynamisch masterplan op voor de gefaseerde ontwikkeling van het gehele Wisselspoor- terrein van circa 12 ha.

Lees ook:

Stad van Morgen: De verdichtingsopgave

 

Projectgegevens

Naam project Bovenbouwwerkplaats Wisselspoor, Utrecht
Locatie Tweede Daalsedijk, Utrecht, NL
Programma/functie Transformatie Bovenbouwwerkplaats voor parkeerhuis voor 174 (deel/e-) auto's op 5 verdiepingen en werkruimte voor creatieve bedrijven en horeca
Architectenbureau Studioninedots
Projectarchitect Designteam: Albert Herder, Vincent van der Klei, Albert van der Neut, Metin van Zijl
Projectteam Wouter Hermanns, Erik Hoogendam, Ruben Visser
Opdrachtgever(s) Synchroon
Hoofdaannemer Aannemersbedrijf Gebroeders Blokland
Leverancier(s) Partners: Continental Car Parks, Skonk,Strackee, Visscher Bouwadvies, Den Butter & Voogt, JVZ Ingenieurs, We Drive Solar
Start bouw 2017
Oplevering 2021
Bruto inhoud 7.900 m³
Beeld Proloog

Gerelateerd

Tags: , ,
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.