Studioninedots realiseert bankgebouw aan Seine

Studioninedots realiseert bankgebouw aan Seine

Door: Petra Starink | 04-10-2016

Studioninedots heeft in samenwerking met Ateliers 115 het ontwerp gemaakt voor het nieuwe hoofdkantoor van de Boursorama Banque in Boulogne-Billancourt in Parijs. Het bankgebouw valt op door het subtiel gebruik van setbacks en terrassen in de opbouw, en door het ritmische spel met de talrijke bronskleurige aluminium lamellen.

Bronskleurige aluminium lamellen

Het bankgebouw, een stoer en helder alzijdig gebouw ligt op een deel van het voormalige Renault-fabrieksterrein in Parijs. Het kavel Lot YA ligt binnen een dicht stedelijk weefsel en wijst met alleen de zuidpunt naar het aangrenzende Parc Billancourt en de Seine. Dit bracht een paradoxale situatie met zich mee; maximaal zicht op het park was wenselijk en tegelijkertijd diende de inval van direct zonlicht te worden geblokkeerd.

Studioninedots heeft voor het gebouw een heldere oplossing ontworpen. Door verticale, aluminium lamellen onder een hoek aan de gevel te plaatsen, wordt de periode waarbij het zonlicht naar binnen schijnt geminimaliseerd terwijl het uitzicht behouden blijft. Afhankelijk van de hoeveelheid licht en de oriëntatie zijn de lamellen dichter op of verder van elkaar geplaatst. Bewegend rond het gebouw bieden de gevels een steeds wisselende aanblik. Het situeren van de entree in de zuidpunt positioneert de bank alsnog ‘front-row’ aan het park en biedt tevens een doorkijk naar het binnenhof.

Horizontale geledingen

Studioninedots heeft het kantoorgebouw zo ontworpen dat het stevig overeind blijft te midden van de hoogbouw aan Avenue Pierre Lefaucheux. Door het aanbrengen van horizontale geledingen, in de vorm van setbacks en terrassen, sluit het aan bij de kleinschaliger woongebouwen in de wijk. Dit terrein is goed voor zo’n 15.000 bewoners en gebruikers en is de laatste grootschalige ontwikkeling binnen Grand Paris. Het stedenbouwkundig plan voor het gebied is ontworpen door Patrick Chavannes. Voor de invulling ervan tekenden onder anderen Jean Nouvel, Dominique Perrault, KCAP, LAN en Baumschlager&Eberle.
Studioninedots won in 2012 de besloten competitie voor Lot YA en is het  eerste project dat zij in Frankrijk realiseert.

Projectgegevens

Naam projectYOU, Lot YA
LocatieRue Traversière 44, Boulogne-Billancourt, Parijs
Programma/functieHoofdkantoor Boursorama Banque
ArchitectenbureauStudioninedots, Partners: Ateliers 115 Architectes, Parijs: Jean-Claude Martinez, Eric Brunel
ProjectteamWouter Hermanns, Daniel Aw, Freddy Koelemeijer, Eliano Dias Felicio, Pedro Piernas
Opdrachtgever(s)Kaufman & Broad
HoofdaannemerAGB
Adviseur constructieEgis
Opleveringzomer 2016
Bruto vloeroppervlakte9.300 BVO m²
BeeldPeter Cuypers

Gerelateerd

Tags: , , , , ,

    Schrijf een reactie

    Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.