’t Patronaat Mierlo

’t Patronaat Mierlo

Project
Door: Redactie ArchitectuurNL | 20-09-2007

Projectgegevens

ProjectarchitectTeo Bähler
ProjectteamJoep Wielders, Sjaak van Happen, Nico Smeets en Jeroen Tapper
OpdrachtgeverBestuur gemeente Mierlo
HoofdaannemerHouta-Bouw, Geldrop
Adviseur constructie Adviesbureau van Meijl-Verhaegh, Someren
Adviseur installaties Adviesbureau Mertens, Retie
Adviseur bouwfysica en akoestiekDvL Milieu & Techniek, Weert
Start bouw Juli 2005
OpleveringJuli 2006
Bruto vloeroppervlakte 1.600 m²
Bruto inhoud 5.000 m³
Totale stichtingskosten € 1.910.000
Bouwkosten€ 1.350.000 excl. installaties (€ 340.000) en BTW
Leveranciers:
Prefab betonPrefab Beton Eindhoven, Eindhoven
StaalconstructieVerbruggen Constructies, Mierlo
Aluminium Kozijnen Alu Mierlo, Mierlo
ZonweringDelta Nederland, Weert
TekstJan Bol
Foto´s Building Images / Wim Mols

De uitbreiding van ’t Patronaat in Mierlo ligt enigszins verscholen achter het bijna honderdjarige oorspronkelijke gebouw. Het nieuwe deel openbaart zich eerst als je vanaf de doorgaande weg op het pleintje komt, dat gecreëerd is tussen ‘t Patronaat, de achterkant van de kerk en de voormalige pastorie. Die min of meer bescheiden presentatie tekent de ingetogenheid van het ontwerp op deze historische plek. Historisch en eigentijds tegelijk, een patronaatsgebouw als relikwie van het Rijke Roomsche Leven en de eigentijdse functies van wijkgebouw, gemeenschapshuis en cultureel centrum combineren hier prima.
De zuidgevel, eigenlijk de nieuwe voorgevel aan het plein, ligt iets naar achteren ten opzichte van de zijgevel van het oude gebouw. De gevel van de tweelaagse nieuwbouw is van boven tot onder voorzien van glas, omlijst door staalprofielen. De ligger is overgedimensioneerd, waardoor de gevel een kroonlijst krijgt. De grote hoogte van de ligger dient deze meteen als dakrand.

In de zone tussen oud en nieuw is de entree ondergebracht. De entree geeft toegang tot een binnenstraat, die oud en nieuw verbindt. De maatvoering van de oude parochiezaal is overgehaald naar het ontwerpstramien van de nieuwbouw. Daarmee is de harmonie tussen oud- en nieuwbouw gewaarborgd. Het oorspronkelijke patronaatsgebouw is conform de eisen van Monumentenzorg gerestaureerd.
Het daglicht komt rijkelijk binnen: door het glazen dak van de binnenstraat, door de al genoemde pleingevel, door handhaving van de raampartijen in het oude gebouw, die grenzen aan de binnenstraat en door het gebruik van veel glas in de binnengevels van de nieuwbouw.

De uitbreiding herbergt op de begane grond een café met bar en een grote multifunctionele en opdeelbare zaal. De vloer en de wanden zijn afgewerkt met bamboe. De binnengevel is tussen de kolommen in voorzien van glazen puien die zicht bieden op het oorspronkelijke patronaatsgebouw en de relatie tussen nieuw en oud versterken.
Op de verdieping van de nieuwbouw, een binnendoos, zijn vergader- en werkruimten voor verschillende activiteiten aanwezig, variërend van logopedie tot bloemschikcursus.
In een zone tussen perceelgrens en nieuwbouw zijn serviceruimten ondergebracht, zoals materieelopslag voor de gym, de keuken met zijn voorraad en de technische ruimte. Daarmee is het hele bebouwbare perceel optimaal benut.

Gerelateerd

Tags:

    Schrijf een reactie

    Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.