Techniek ontmoet esthetiek

Techniek ontmoet esthetiek

Door: Peter Visser | 18-02-2014

Een voormalige KPN telefooncentrale in Haarlem is onlangs getransformeerd tot een datacenter met bijbehorende kantoorruimte. De grote hoeveelheid computers vereist veel koeling. Traditioneel gebeurt dat met koelmachines, wat een forse milieubelasting betekent. Hier is er gezocht naar een andere oplossing waarbij de koeling gebeurt met buitenlucht. Een bijzondere oplossing in een bijzonder jasje.

In de oksel van het uit 1960 stammende KPN gebouw, een stevig en robuust geheel zonder veel uitstraling, is een forse koeltoren gebouwd. Of exacter, het zijn twee geschakelde torens en er bestaat de mogelijkheid er nog een derde naast te bouwen.

Elke toren bevat vier cellen en zit verder vol techniek: Grote warmtewielen met een doorsnede van zes meter, ventilatoren, regelsystemen en noodstroomvoorzieningen. Door buitenlucht geforceerd te laten koelen wordt de CO2 uitstoot met 40% verminderd. Alleen op zeer warme dagen zal gedurende een deel van de dag additionele koeling nodig zijn met koelmachines die bovenop de toren staan. Maar 98% van het jaar kan het datacenter worden gekoeld zonder die machines. Aan de buitenkant is van alle techniek overigens niets te zien, het is een gesloten object dat puur functioneel is.

Architect Wim Kristel heeft wel gekozen voor een zichtbaar passend uiterlijk van de toren, net zo stevig en robuust als de bestaande bouw. Geen schreeuwerig, bontgekleurd object dus, maar een ontwerp dat recht doet aan het bestaande pand. De buitenzijde is afgewerkt met vezelversterkte betonplaten, de schoorstenen van 28 meter hoog zijn van beton. Die schoorstenen zijn het opvallendste aan het gebouw omdat ze ‘op de vlucht’ gebouwd zijn. Niet voor het mooie, maar het is ook functioneel, het zorgt namelijk voor een betere geluidsabsorptie en belangrijker nog, een goede trek. De gevels naast de schoorstenen zijn bekleed met lamellen roosters voor de luchtinvoer. Naast de toren is een nieuw ingangsgebouwtje geplaatst dat in tegenstelling tot de toren heel open is met erg veel glas. Alles bij elkaar een mooi staaltje van hoogwaardige techniek en ingehouden esthetiek.

Projectgegevens

LocatieHaarlem
OpdrachtgeverGetronics Datacenters
Architectarchitectuurstudio Kristel
OntwerpWim Kristel
AannemerUnica Fastcom
Adviseur constructieAronsohn, Rotterdam
Adviseur installatiesDeerns, Rijswijk
Adviseur bouwkostenMultica,l Rotterdam
ProjectmanagementAlliantis, Leusden
Bouw2011-2012
TekstPeter Visser
FotografiePeter Visser, Marcel van der Ven, Jacqueline Knudsen

Gerelateerd

Tags: , , , , ,