Technologie en dynamiek in Adviesdienst Rijkswaterstaat

Technologie en dynamiek in Adviesdienst Rijkswaterstaat

Project
Door: Redactie ArchitectuurNL | 02-10-2006

Projectgegevens

Architect Hans van Heeswijk architecten, Amsterdam
Opdrachtgever Rijksgebouwendienst, Den Haag
Gebruiker Rijkswaterstaat, Adviesdienst voor Geo-informatie en ICT (AGI), Delft
Adviseur Constructies Corsmit Raadgevend Ingenieursbureau, Rijswijk
Adviseur Installaties Grontmij Nederland, Roosendaal
Adviseur Bouwfysica DGMR Raadgevende Ingenieurs, Den Haag
Oplevering 2003
Algemeen adviseur gebruiker Van Zanten Raadgevende Ingenieurs, Den Haag
Bruto vloeroppervlak 14.232 m2
Bruto inhoud 60.823 m3
Tekst Egbert Koster
Foto's Christian Richters en Luuk Kramer

Het is een technologisch geavanceerd maatpak voor onder andere de centrale ICT-diensten van Rijkswaterstaat en het Ministerie van Verkeer & Waterstaat.
Kenmerkend voor het gebouw is de grote transparantie, die van buiten naar binnen steeds manifester wordt. De volledig doorzichtige centrale kern met liften en trappenhuizen behoort tot de hoogtepunten van high tech architectuur in Nederland. Hier is met een minimum aan constructiemateriaal (staal en glas) een maximum aan ruimtelijkheid en transparantie gerealiseerd.

De opdrachtgever wenste een maximaal flexibel indeelbaar kantoor vanwege het technologische en dynamische karakter van de organisatie. Het gebouw komt tegemoet aan zeer specifieke gebruikerseisen ten aanzien van vrije indeelbaarheid, klimaatbeheersing, openheid, belevingswaarde en imago.
De opzet van het gebouw is helder en symmetrisch. Op een grote rechthoekige sokkel met entree en dienstruimten staan zeven kantoorverdiepingen die, door de ‘happen’ uit het bouwvolume, in feite bestaan uit twee L-vormige vleugels aan weerszijden van de centrale glazen kern.
Voor het gebruik als dynamisch kantoor zijn de kantoorvloeren extra diep gemaakt (14.40 meter) en op een ongebruikelijk smalle traveemaat gebaseerd (1.20). Ook is het hele gebouw voorzien van een extreem zware en complexe klimaatinstallatie met zogenaamde klimaatplafonds waar, afhankelijk van de kamertemperatuur, warm of koud water doorheen wordt gevoerd. Deze installatie kan elke denkbare indelingsvariant en warmtelast aan.

Gerelateerd

Tags:
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.