Terpwoningen Amersfoort Vathorst

Terpwoningen Amersfoort Vathorst

Project
Door: Redactie ArchitectuurNL | 06-08-2007

Projectgegevens

Projectarchitect Babet Galis
Medewerkers Frank Apotheker, Maarten ’t Hart, Geert-Jan Hokke
Opdrachtgever Heijmans Vastgoed, Amersfoort
Hoofdaannemer Heijmans van Zwol/Heijmans Bestcon, Amersfoort
Adviseur constructie Krabbendam-Boerkoel, Soest
Start bouw 2004 (fase1)
Oplevering 2006 (fase 2)
Bruto inhoud 775 m3
Differentiatie 15 vrijstaande woningen
Tekst
Foto's Ger van der Vlugt

Het stedenbouwkundige plan van Kuiper Compagnons voorzag op deze plek in de wijk Vathorst een groen dak, dat als een terp oprijst uit het landschap. In de uitwerking heeft architect Babet Galis niet gekozen voor één grote terp, maar voor vijftien individuele woningen, gescheiden door privé buitenruimten. Hierdoor is een bijzonder landschap ontstaan van groene heuvels in een groen veld.

De woningen zijn voorzien van een gebogen, begroeid pergoladak dat de groene sedumdaken verlengt en de ingang en het parkeren beschut. De gebogen dakrand wordt gevormd door een uitkragend staalprofiel dat fraai contrasteert met het levendige patroon van het sedum. Over de dakranden en leirekken hebben slinger- en klimplanten straks vrij spel.
Een grote vide in het midden van de woningen maakt het mogelijk het gebogen dak vanaf het woonniveau te ervaren. De puien rond deze vide zijn voor een deel transparant.
De vrijstaande woningen staan in de noordhoek van de kavel waardoor de tuin niet versnipperd is, maar een groot geheel. Omdat de noordgevels vrij gesloten zijn is er voldoende privacy in de individuele tuinen. De zuidgevels, grenzend aan de eigen tuin, zijn daarentegen open met veel glas.

     

Gerelateerd

Tags:
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.