The Eleventh House Schiedam

The Eleventh House Schiedam

Project
Door: Redactie ArchitectuurNL | 02-07-2007

Waar veel steden nog pas aarzelend aan de vernieuwing van de wijken uit de jaren vijftig zijn begonnen, is in Schiedam al een wijk uit de jaren zestig aan de beurt. Na Nieuwland is met de vernieuwing van het meest zuidelijke deel van Groenoord de tweede grootschalige reconstructie in gang gezet. Ook hier komen grondgebonden koopwoningen en appartementen in de plaats van goedkope huurflats. Het eerste gedeelte met 11 woningen van het woningbouwproject van NIO Architecten is inmiddels opgeleverd.

Op de plaats van een drietal blokjes met winkels en woningen zijn drie blokjes patiowoningen gepland. De blokken hebben globaal dezelfde omvang, maar zijn verder in alle opzichten anders dan de omringende bebouwing. Waar de omringende portiek- en galerijflats zich via grote glaspuien aan de buitenwereld presenteren, zijn deze woningen introvert en op het interieur en de patio gericht. Tegenover de klassieke scheiding tussen voor- en achterzijde staat de alzijdigheid van de blokken. Tegenover het anonieme, in ruime mate aanwezige openbare groen zijn hier kleine, intieme buitenruimtes. De omringende flatgebouwen hebben een harde, rechte daklijn, terwijl deze woongebouwen met dakopbouwen en insnijdingen van terrassen een grillig silhouet hebben. Tegenover de telbare repetitie stelt Maurice Nio gevels waarvan niet valt af te lezen om hoeveel woningen het gaat. ‘Daar staan de blokken dan, als uitgeholde monolieten. Aan de buitenkant laten ze niets los.’

Maurice Nio is een architect met twee gezichten. Zijn teksten en geschriften staan vol architectuurtheoretische bespiegelingen die niet altijd even toegankelijk zijn. Maar de gerealiseerde gebouwen voldoen aan alle technische en functionele eisen en kloppen tot het laatste lichtknopje.
De woningen zijn uitgevoerd in robuuste materialen. In de vlakken van donkere baksteen zijn de ramen en entreepartijen voorzien van een betonnen omlijsting. Dikke houten kozijnen zijn bij de entree tot een rasterwerk samengevoegd. Voordeur en deur van de berging zijn vrijwel identiek. Huisnummer en lichtpunt zijn elegant in het geheel opgenomen. De woningen hebben standaard twee bouwlagen en een optionele dakopbouw. Doordat deze slechts incidenteel is toegepast is een afwisselend totaalbeeld ontstaan. Er zijn vier woningtypes: 8 patiowoningen met of zonder dakopbouw, 2 terraswoningen en 1 tuinwoning. De patio meet 12 vierkante meter en is een verlengstuk van de woonkamer.

Projectgegevens

Ontwerp Maurice Nio
Ontwerpteam Joan Almekinders, Mark Bitter, Hans Larsen, Stefano Milani, Maurice Nio, Sjoerd Roza
Opdrachtgever Wijk Ontwikkelingsmaatschappij Groenoord
Hoofdaannemer Roos Bouw, Ridderkerk
Stedenbouwkundige BGSV, Rotterdam
Adviseur constructie CUMAE, Arnhem
Adviseur installaties Breman Zuid Holland, Rotterdam
Adviseur akoestiek Cauberg-Huygen Raadgevende Ingenieurs
Adviseur bouwkosten BFB Zwolle
Start bouw Juni 2004 (eerste blok)
Oplevering Juli 2005 (eerste blok)
Aantal en type woningen 3 blokken, ieder met 11 woningen onderverdeeld naar 3 typen: 8 patiowoningen, 2 kopwoningen (woonverdieping op 1e verdieping), 1 tussenwoning (volledige diepte van het bouwblok)
Totale stichtingskosten € 3.600.000 (voor alle 33 woningen)
Leverancier metselwerk Bouwmaterialen Hillegom, Hillegom
Leverancier kozijnen en rekken Houtindustrie Fecken, Almere
Tekst Paul Groenendijk
Foto's Hans Pattist

Gerelateerd

Tags: , ,
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.