Theatrale sfeer door vitrages in kantoor Kluwer

Theatrale sfeer door vitrages in kantoor Kluwer

Project
Door: Redactie ArchitectuurNL | 26-10-2006

Projectgegevens

Architect Dam & Partners Architecten, Amsterdam
Opdrachtgevers Verenigde Continenten Vastgoed VOF
Gielissen Neos, Helmond (o.a. boekenmeubels en barmeubel)
Oplevering Oktober 2003
Bruto inhoud 102.000 m3
Bruto vloeroppervlakte 27.766 m2 bvo
Nuttige vloeroppervlakte 24.469 m2 nvo

Interieurgegevens
Interieurbouw Rietveld Interieurbouw BV, Oudewater (o.a. pantry’s, kopieer- en patchruimten)
Inrichtingskosten € 4.3 miljoen excl. btw

Leveranciers
Meubilair kantoor/werkplekken Lensvelt BV, Breda
Meubilair bedrijfsrestaurant Exit International Design, Nieuw-Vennep
Gordijnen/vitrage Artimo Textiles, Roosendaal
Vloerbedekking Desso Waalwijk BV, Waalwijk, Armstrong
Natuurstenen vloer hal Natumar BV, Venlo
Grootkeuken Leventi ANBO Catering Systems BV, Gilze

Tekst Jan Bol
Foto's Luuk Kramer; Bouw

De hoofdentree is een hoge, lichte ruimte. Bepalend voor de sfeer is de meterslange witte vitrage die vanaf het plafond tot ongeveer drie meter boven de vloer hangt en de binnenrechthoek met ranke witte kolommen omsluit. Het buitenlicht wordt gefilterd en gelijkmatig verspreid door dezelfde vitrage voor de gevels. Bovendien werkt de vitrage akoestisch gunstig; anders zou het geluid in deze ruimte met veel glas en een natuurstenen vloer hard klinken.

Iedere verdieping van de kantoorvleugels heeft drie zones in de lengterichting. Aan de lange gevels zijn besloten ruimten te maken, bijvoorbeeld voor vergaderingen. De tegenoverliggende zone is bestemd voor werkplekken. De tussenzone dient voor de infrastructuur en herbergt facilitaire voorzieningen in perfect ronde vormen. Door vorm en kleur komen de voorzieningen als losse, zeer herkenbare objecten in de ruimte te staan.
De lila kopieerruimte en de blauwe pantry zijn vanaf ongeveer 1,50 meter hoogte open. Door ook hier gebruik te maken van vitrage in de betreffende kleur ontstaat een besloten ruimte met voldoende openheid. De vitrage roept, net als in de entreehal, een wat theatrale sfeer op, die breekt met de meer strenge en dogmatische werkplekken.
De stoelen in het restaurant getuigen van een opvallende frivoliteit. De lila met kunststof beklede stoelen met een retro-uitstraling verwijzen naar jaren ’50, rock & roll en Amerikaanse sleeën.

     

Gerelateerd

Tags:
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.