Theatrale showroom voor trucks

Theatrale showroom voor trucks

Door: Petra Starink | 09-02-2015

Langs de A2, op het bedrijventerrein Lage Weide in Utrecht heeft Architema Architectuurstudio een nieuw pand gerealiseerd voor MAN Rosiervandenbosch. Bijzonder aan het gebouw is de theatrale showroom.

De showroom vormt de kop van het langgerekte gebouw. Het gebouw is open en licht. Met de ligging van de kop richting A2 vormt het gebouw een visitekaartje richting het passerende verkeer. De showroom is vormgegeven als een opgetild en uitkragend wit volume dat als een blank canvas de naamvoering van het bedrijf des te meer accentueert en een contrast geeft met de antraciete kleur van de rest van het gebouw.

Zwevende doos

In het donker vindt er een omkering van de kleurstelling plaats van het gebouw. De verlichte logo’s tekenen zich helder af tegen de donker kleurende, onverlichte achtergrond. Door een glazen vliesgevel en atrium wordt de indruk gewekt dat de massa van de doos zich losmaakt uit de massa en zweeft boven de grond. Doordat de lichten ’s avonds aangaan wordt de onderzijde van de uitkragingen versterkt.

Interieur in zwart en wit

De architectuur van het interieur wordt naar binnen doorgezet, buitengevel en plafond lopen door wat de suggestie van de zwevende witte massa versterkt. Het interieur is een spannend contrast tussen zwart en wit. In de kantoren zijn de wanden en plafonds strak wit en in de showroom diep zwart. In deze Black Box worden de trucks en bedrijfwagens middels een uitgekiende verlichting gepresenteerd.

Robuust en zo leeg mogelijk ontworpen

De showroom en verblijfruimtes worden gemarkeerd door een strakke witte wand. Horizontale en kolomloze doorsnij­dingen laten de Black Box vloeiend overgaan in de ruimtes van kantoren, spreekkamers en receptie. Deze ruimtes zijn slechts een klein deel van het totale gebouwoppervlak, maar zijn belangrijk als schakel tussen showroom en werkplaats. Dit gegeven is hier op een ingenieuze en ruimtelijke wijze in de architectuur vertaald. Achter een gecurvde balie bevindt zich de receptie, die middels een beglaasde vide het in­termediair vormt tussen werkplaats en showroom. De bovenge­legen kantoren en kantine grenzen ook aan deze ruimte. Achter de receptie bevindt zich de lange werkplaats, die 14 werkstraten telt. De zijgevels bestaan uit volledig glazen overheaddeuren met daartussen slanke penanten. De hal is zo robuust en leeg mogelijk ontworpen. De noodzakelijke installaties voor een garagebedrijf gaan ogenschijnlijk rustig en natuurlijk op in de lichte en transparante werkomgeving. Op deze wijze articuleert en faciliteert de architectuur een ‘lean’ arbeidsproces, waarbij er zo min mogelijk sprake is van verspilling en rommel. Deze filosofie staat aan de basis van de vormgeving van het gehele ontwerp. Het gebouw is net als de organisatie transparant, klantgericht, communicatief en efficiënt. Bij de bouw speelde het milieu en duurzaamheid een grote rol. Dit komt tot uiting in de keuze voor energiezuinige verwarming en koeling van het pand en de zonnecollectoren op het dak.

Projectgegevens

Locatie Reactorweg 27 , Utrecht
Ontwerp Architéma Architectuurstudio, Rotterdam
Architect Ralph van de Donk
Ontwerpteam Henk Magrijn, Raplh van de Donk
Aannnemer Groothuis Bouwgroep, Genemuiden
Opdrachtgever MAN RosiervandenBosch
Programma 900 m2 kantoren en showroom, 2500 m2 werkplaats, 170 m2 magazijn
Fotografie Cojan van Toor

Gerelateerd

Tags: , , , , ,