Thuishaven Charlois

Thuishaven Charlois

Door: Petra Starink | 17-11-2016

Millinx2, ontworpen door Krill architecten is een project met studios voor voormalig daklozen. Het gebouw, dat herdoopt is als Thuishaven Charlois, heeft naast de 18 studios ook een kantoorfunctie gekregen op de begane grond.

Hoewel de hoofdfunctie, tijdelijke woonruimte voor mensen die maatschappelijke problemen hebben gekend, nog steeds hetzelfde is, is de filosofie achter de geleverde zorg anders. Was introversie een belangrijke eis voor het ontwerp van 2003, de beoogde bewoners ware ex-psychiatrische patiënten, en konden hun studios daarom via een tot hofje getransformeerde achtertuin bereiken, ditmaal moesten de bewoners, voormalige daklozen, een directe ontsluiting aan de stoep krijgen. Het hof werd het terrein voor het kantoor.

Transformatie

Thuishaven Charlois is een nieuwe transformatie van een eerdere verbouwing. Enkele van de meest kenmerkende elementen van de eerste transformatie, betonnen ornamenten die als contravorm van oorspronkelijke houten deuren in voormalige deuropeningen aan de voorgevel waren geplaatst, zijn weer vervangen door houten deuren. Alleen hebben deze deuren dezelfde contravorm als de betonornamenten, waardoor er het begin van een Droste effect ontstaat. De houten deuren verwijzen naar betonornamenten die op hun beurt naar houten deuren verwijzen.

Doorkijkjes

Ook in het interieur is radicale wijziging vergezeld gegaan met behoud  van gemoedelijke elementen. De onderverdeling in vier aparte woonkamers en hun respectievelijke trappenhuizen, nodig om de entree via het binnenhof mogelijk te maken, is helemaal losgelaten, om plaats te maken voor een open plattegrond met meerdere doorzichten en zo groot mogelijke transparantie.

Glazen spreekkamers

De ingebouwde wandkasten met zitnissen uit het vorige ontwerp zijn bewaard gebleven, evenals één van de houten platforms die de binnenruimtes met de hof verbonden. Het kantoor is bestemd voor de stichting. Naast de back office heeft het kantoor ook een front office waarin klanten worden ontvangen voor een kop koffie in de lobby en een gesprek in één van de drie glazen spreekkamers.

Projectgegevens

Naam projectMillinx2
LocatieBorselaarstraat 63. Rotterdam
Programma/functieWoonruimte voor voormalig daklozen en kantoorruimte
ArchitectenbureauKrill o.r.c.a.
ProjectteamHarmen van de Wal, with Jessica Cangini, Marte van Maris, Monika Novkovik, Monica Väth
HoofdaannemerMeerbouw
Adviseur constructieK-konstrukties
Start bouwjuli 2014
Opleveringjuli 2016
BeeldRalph Kämena

Gerelateerd

Tags: , , , , ,

    Schrijf een reactie

    Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.